Het Duyls Bos bestaat behalve uit het Bos, ook uit percelen Noord en Zuid. Deze hebben ieder een andere invulling: Noord omvat cultuurgewassen en oude appelrassen en Zuid een bijen- en vlindertuin en een kruidentuin. Subsidie van het Biesbosch Streekfonds heeft de ontwikkeling van Zuid mogelijk gemaakt.
Coronatijd
Er is de afgelopen acht maanden veel werk verzet, want ook in Coronatijd werd er doorgewerkt. Door buiten bezig te zijn met weinig mensen en ruim voldoende afstand is het Coronavirus in het Bos geen probleem geweest. Gelukkig kon er daardoor toch redelijk volgens de plannen gewerkt worden. Jan had begin 2019 de tekeningen al klaar, alles getekend uit het perspectief van de torenvalk. De tegels waren er ook al, dus de basis was klaar.
Wat een werk
Zuid bestaat niet alleen uit het project van de bijen- en vlindertuin en de kruidentuin. Er ligt een wilde bloemenveld wat bijgehouden moet worden zodat het niet onder de distels, melde en zuring schiet. En en passant moest er nog een bord geplaatst en kwam ook nog het hop-project van Hop van Altena tussendoor. Maar als jullie ons een beetje volgen, weet je dat er áltijd werk is in het Bos en met elkaar is dat leuk!
Planten
Het eerste wat er geplant werd was een Anna Pawlonaboom die we gekregen hadden van iemand waar hij te groot werd in de tuin. Hij had weinig wortels dus waren we blij toen er bladeren aan kwamen. Ook onze vlinderstruiken zijn krijgertjes en goed aangeslagen. De bramen en het stukje haag van veldesdoorns zijn van jonge loten uit het Bos. De laatste zijn herfst 2019 gemerkt met oranje touwtjes toen er nog blaadjes aanzaten. Zodoende waren ze in de winter goed herkenbaar en konden ze verpoot worden. De rest van het zaad en planten is aangekocht met geld uit het subsidiepotje. De aardappels zijn een tijdelijke vulling van de grond dit voorjaar, want waar aardappels groeien, groeit het onkruid niet.
Nog even doorgaan
Dit project is een zaak van goed vooruit plannen en lange adem. De bijen- en vlindertuin is nog maar voor de helft af en de kruidentuin mist nog 1 zeshoek, ook komt er nog een zeshoekig tuinhuisje. En weten jullie wat een cunet is? Het is een uitgegraven deel voor bestrating, waar een zandbed ingelegd wordt.
Er moeten nog aardig wat cunetten gegraven worden, tegels gelegd en grond verzet, dus voorlopig zijn Ries (chef Zuid), Jan en Herman met hulp van Gerrit en Jan nog wel bezig op Zuid. Om even uit te rusten heeft Ries er vast een paar stoelen neergezet. Wanneer je een kijkje komt nemen in het Bos, steek je dan ook even de brug naar Zuid over?
Veel gedaan in 8 maanden? Echt geweldig is het en wat een werk! Ik ga er gauw eens kijken 🙂 Mooi filmpje Agnes
Dank namens de mannen en mij voor je compliment Loes. Je bent altijd welkom om te komen kijken!