Zoveel beestjes en een baby in het Bos

Beestjes hebben we in soorten en maten, daar hebben we al veel verhalen over verteld en laten zien. Maar elke keer als we een rondje maken door het Bos is er wel weer iets leuks om te delen met jullie.

Die baby, hoe zit dat?

Ja die baby, dat is een zomers lammetje. Boer Martin heeft schapen op diverse plaatsen lopen en kreeg een melding dat een van zijn schapen gelammerd had. Hij wist niet dat ze drachtig was en heeft moeder en dochter weggehaald uit die wei en Jan gebeld om ze om te ruilen. We hebben dit jaar dus voor de 4e keer een schapenwissel. En wat leuk zo’n hummeltje van net 1 week wat loopt rond te springen.

Juffers in de zon

Libellen en juffers koesteren zich graag in het zonnetje. Er zijn zoveel soorten van dat we ons niet gaan wagen aan welke soort dit is (Google Lens denkt de houtpantserjuffer). Het is gewoon mooi om te zien hoe op een takje wel 4 of 5 juffers zitten te op te warmen.

Rode mieren

Als je de kriebels krijgt van mieren, moet je vooral dit filmpje niet kijken. We zagen iets op een paaltje liggen, het leek in eerste instantie iets van een vrucht, een vijg ofzo. Het bleek een stukje vlees of vis, waarschijnlijk restant van een prooi van een buizerd die gestoord was tijdens zijn maaltijd. We vinden trouwens wel vaker braakballen en restanten van zijn maaltijden. Deze ‘lekkere’ verse bleef niet lang onaangeroerd, want het wemelde van de rode mieren.

Rode mieren eten vooral kleine insecten, dode insecten en van kadavers van andere dieren. Ze laten elkaar weten waar en hoe door feromonen af te scheiden, dat is een bepaald geurstofje.

Stadsreus

Ken je die naam en het bijbehorende insect? De stadsreus (Volucella zonaria) is een zweefvlieg die groter is dan de meeste andere soorten zweefvliegen en wel 2,5 centimeter lang kan worden. Hij leeft van nectar en stuifmeel en kan niet steken, maar lijkt door grootte en kleuren op de (wel stekende) hoornaar.

Die gelijkenis zorgt voor voordelen, hij wordt niet snel aangevallen of opgegeten. Hij heeft een voorkeur voor een stedelijke omgeving, vandaar de naam. Dit bijzondere insect was in de twintigste eeuw in Nederland nog zeldzaam, maar met het warmer worden van de zomers wordt hij hier steeds vaker gezien. In het Bos hebben we hem de afgelopen weken ook regelmatig gespot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *