Zonnebloemen

Een veld vol zonnebloemen, hoe zomers wil je het hebben! Het duurde even voor ze goed in bloei stonden, maar nu staan ze te stralen in alle soorten, formaten, hoogten en kleuren. Met hele hoge of dikke stengels, met enorme bloemen of met 4 kleinere aan één stengel en met rode of gele bloemen, alles staat op ons fleurige veld met cultuurgewassen! De insecten zijn er dol op en de vogels pikken de dikke zaden er al uit.

De bloemknoppen en de zaden zijn eetbaar, er wordt zonnebloemolie uit de zaden gewonnen en het loof kan worden gebruikt als veevoer. De (gedroogde) stengels kunnen als brandstof dienen en de bloemen als stralend middelpunt op tafel in een vaas. Wist je trouwens dat, de voor de snijbloemteelt gebruikte, zonnebloemen speciaal zo gekweekt worden dat ze weinig tot geen stuifmeel rondstrooien op je tafel?

Zonnebloemen komen van oorsprong uit Noord- en Zuid- Amerika en werden voor het eerst gekweekt zo’n 1000 jaar voor Christus, indianen aten toen de zonnepitten al. Rond 1530 brachten de Spanjaarden de zaden mee naar Europa.
Het is een decoratieve bloem, die heel bekend werd door Vincent van Gogh die ze schilderde en er werd zelfs een bankbiljet (50 gulden) mee versierd in onze ‘guldentijd’.

Wij van het Bos genieten gewoon nog even van ons zomerse veldje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *