Zomerse weelde

Zomerse weelde, dat wil wel nu in de tuin. Na een koud voorjaar werd het droog en snikheet en de bloementuin ontplofte zo’n beetje. Intussen is er weer wat nattigheid gevallen, gelukkig hier in prettige hoeveelheden, zodat de grond het goed kon opnemen.

Roze zee

Roze zijn de papavers (Papaver somniferum) die in de bloementuin van Jenny staan. Prachtige, grote bloemen waar insecten dol op zijn. Papavers worden ook wel slaapbol of blauw maanzaad genoemd, inderdaad van hetzelfde maanzaad als op je broodje. We hebben er eerder al eens een artikel aan gewijd, daar staan veel weetjes in. De papavers zijn 2-jarig en na de bloei worden zaden aangemaakt in de mooie bolle zaaddozen. Deze zaden kun je verzamelen en drogen om later weer uit te zaaien. Als je de zaden aan de plant laat krijg je het jaar erna veel nieuwe zaailingen op de plaats waar de papaver nu staat.

Witte weelde

Mooie, fijne witte bloemetjes heeft de Kamille (Matricaria), een overdadige witte weelde. Het wordt ook wel moederkruid genoemd, dat komt van mater = moeder en caria = zorg. In de Middeleeuwen werd Kamille vaak gebruikt in tuinen om over te lopen, dan rook het zo lekker. De plant werd vaak de Plantendokter genoemd, omdat andere planten er baat bij hebben als Kamille bij ze in de buurt groeit. Ook de mens heeft er baat bij, het wordt gebruikt bij allerlei kwalen. Er wordt thee van gemaakt, maar ook etherische olie. Een gezegde is: ‘Een kopje kamillethee helpt beter dan drie dokters.’

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Zomerse weelde”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *