Zomers geel

Wat een zomer is het dit jaar, met temperaturen die hoog, hoger, hoogst komen en te weinig regen. Er zijn zelfs bomen en planten die nu het loodje leggen, maar sommige planten gedijen juist prima. Zo hebben we de zomers gele zonnebloem en venkel deze keer uitgekozen om over te vertellen.

Venkel

Huh venkel hoor ik je denken…. venkel (Foeniculum vulgare) hoort toch in de moestuin? Nee bij ons staat hij in de kruidentuin aan de rand vlakbij de bijen- en vlindertuin. En dan niet voor de knol, maar omdat het een kruid is met mooie schermbloemen die erg gewild zijn bij insecten. De schermbloem heeft een soort omgekeerde paraplu als bloeiwijze. De meeste schermbloemigen zijn trouwens geliefde nectarplanten, denk aan wilde peen, fluitenkruid, dille of kervel.

Venkel kan best hoog worden en de knol wordt in salades gebruikt, maar heeft een specifieke smaak waar je echt van moet houden. De bladeren worden als kruid gebruikt die je in een potje kunt kopen in de supermarkt en de zaden als specerij. Deze zaden staan al eeuwen bekend als geneeskrachtig en ze komen van oorsprong uit Azië en het Middellandse Zeegebied.

Koninginnepage
Koninginnepage

Venkel en wilde peen zijn samen de waardplant voor de Koninginnepage en laten we die nou net afgelopen week gespot hebben! Hij bleef alleen niet zitten dus de foto is niet geweldig, maar we plaatsen hem toch omdat we zo blij zijn dat deze prachtige vlinder een bezoek bracht aan Zuid.

Zonnebloemen

We denken meestal dat zonnebloemen zo heten omdat de bloem echt op een zonnetje lijkt, maar eigenlijk heet hij zo omdat de bloemen zich altijd naar de zon toe draaien. Het hele rijtje kijkt dezelfde kant op, een mooi gezicht. De Latijnse naam is Helianthus annuus en dit komt van de woorden helios en anthos. Helios betekent zon en anthos bloem.

Er zijn heel veel soorten, groot en klein, hoog en laag, enkel en dubbel en ook nog in diverse kleuren. We schreven er een paar jaar geleden al eens een artikel over met filmpje waarin je de diverse kleuren kunt zien. Toen stond er een heel veld van op Noord. De zonnebloemen op deze foto’s staan op Zuid te stralen.

Wist je dat er in 1 zonnebloem wel 1000 zonnepitten zitten? Die pitten worden geroosterd om zo op te eten of in gerechten te gebruiken. De olie wordt geperst, koud of warm, wat verschil maakt in de smaak. Maar ook de vogels zijn er dol op wanneer je uitgebloeide zonnebloemen laat drogen en buiten neerlegt. De zonnebloem staat symbool voor vruchtbaarheid, levenslust, bewondering en kracht.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *