Zomerfruit

Je ziet het bij de groenteboer, in de supermarkt en misschien wel in je eigen moestuin: het zomerfruit wordt rijp. Ook bij ons rijpen de rode bessen, bramen en kersen. Alleen moeten we soms wel delen.

Bessen in soorten

De rode bessen beginnen goed te kleuren, echt zomerfruit. Het zal niet lang meer duren voor Jan er een net overheen gooit, anders blijft er weinig over.  De Latijnse naam is Ribes rubrum waarvan Ribes waarschijnlijk afgeleid is van het Arabische woord ‘ribas‘, wat zo veel betekent als ‘zuur smakende plant’. De meeste mensen eten rode bessen dan ook met wat suiker. Ze worden ook aalbessen genoemd, maar de herkomst van dat woord hebben we niet kunnen vinden.

Op Zuid staan in de kruidentuin zwarte bessen, ook uit de Ribesfamilie. Deze bessen zijn kruidiger en minder lekker om zo te eten, maar voor jam of bessensap zijn ze ideaal want ze zitten vol vitamine C. Er zijn veel heerlijke recepten te vinden, bijvoorbeeld op de website van Landleven. Ook het blad van zwarte bessen is eetbaar en vooral lekker in de thee.

Bramen en frambozen

Bramen zijn haast onverwoestbaar, maar frambozen zijn veel kwetsbaarder. De frambozen in de moestuin moesten wat uitgedund en opnieuw gestekt worden. Door de lange droge periode heeft de helft daarvan het niet gered helaas. In de kruidentuin op Zuid staan er wel waar al vrucht aankomt.

Zoals gezegd doen bramen het haast altijd. Ze bloeien en rijpen overdadig, dus dat wordt smullen straks. Wel oppassen voor de doorns bij ons, maar wist je dat er ook doornloze bramen (Thornless Evergreen bijvoorbeeld) zijn? De vruchten daarvan zijn erg groot en lekker. Bramenbloesem wordt veelvuldig bezocht door insecten, dus werkt het naar twee kanten. Wij wat en zij wat.

Mooie kersen, maar helaas

Een flinke kersenboom staat tussen de devotiehoek en de boerenhoek. Elk jaar draagt hij kilo’s mooie rode kersen, maar helaas…. Ze hangen te hoog om te oogsten voor ons, dus dit zomerfruit moeten we delen met de vogels.

Spreeuwen en merels zijn er verzot op, dus we vinden soms nog wat half opgevreten exemplaren op de grond. Vorig jaar hadden we een filmpje waarin je kunt zien, dat ook daar opeters voor zijn.

Nog even terug naar de kanjers van het Bos

Nadat de vermoeidheid is weggetrokken en de emoties zijn ingedaald, is Adrie gaan zitten voor een verslag van haar 200 km lopen met de elfstedentriatlon. Loop in gedachten even met haar mee terwijl je dit leest (klik op update en scroll naar beneden).

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

2 antwoorden op “Zomerfruit”

  1. De lekkerste tijd van het jaar!
    Grote kom pakken, lepel met kwark erin… en door de tuin struinen op zoek naar frambozen, bessen, bramen en aardbeien, Ik houd er van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *