Zomerfleur

Eindelijk werd het zomer, dus de bloemen staan er fleurig bij. Op Zuid zagen we de knalkleur van de Oost-Indische kers en in het Bos hebben we de hele zomer plezier van de hertshooi.

Knaloranje

In de kruidentuin kun je er niet omheen, de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) bloeit weelderig en met zijn knalkleur vangt hij je blik direct. Hij heeft het taai gehad want een flink deel van het voorjaar stond zijn perkje vol water. Maar we zijn blij dat hij het nu zo goed doet. De bloemen zijn tegenwoordig erg in trek omdat ze eetbaar zijn en gebruikt worden om salades op te sieren. Maar wist je dat je de bladeren kunt koken zoals spinazie en dat je van de zaden heerlijke pesto kunt maken?

Daarnaast mag hij ook in de kruidentuin staan omdat de Inca’s hem al gebruikten vanwege de geneeskrachtige werking. Hij is een natuurlijk antibioticum en bevat veel vitamine C. Daardoor werkt hij tegen infecties waardoor je minder last hebt van zoals verkoudheid, griep of slijmvliesontstekingen. De Oost-Indische kers heeft nog vele goede kwaliteiten, daarover kun je op de website van Tuinadvies alles lezen.

Hertshooi

Hertshooi (Hypericum calycinum) is een plant die de hele zomer bloeit met gele bloemen en daarna mooie bessen vertoont. Ook insecten zijn er dol op, we hebben er in het Bos dus op diverse plaatsen staan. Een andere soort van Hertshooi (Hypericum Perforatum) wordt ook wel St. Janskruid genoemd. De naam zegt het al, die wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde en staat in de kruidentuin. De olie die ervan wordt gemaakt helpt heel goed bij verbranding van je huid. Uit eigen ervaring weten we dat het de pijn zo goed als weghaalt.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

10 antwoorden op “Zomerfleur”

  1. Weer wat geleerd op de vroege zaterdagochtend!
    Elke keer weer leuke en interessante verhalen en weetjes, mijn complimenten! 👌

  2. Hallo Agnes,

    Late reactie van mij.
    Sint Janskruid, Latijnse naam: Hypericum Perforatum is wel familie van de Hertshooi die jij gefotografeerd hebt, echter de echte Sint Janskruid ziet er toch wat anders uit. Is meer plant dan struikje.
    Als je in de knoppen van de St. Janskruid knijpt komt er direct een rode olieachtige vloeistof uit. Die olie heeft een geneeskrachtige werking. Wordt gebruikt voor diverse doeleinden.

    1. Beter laat dan niet Ruth, zeker met zo’n fout. Fijn dat je het zo duidelijk uitlegt. Ik had het uitgezocht, maar niet goed genoeg dus. Ik ga het artikel wat aanpassen, want het moet wel kloppen natuurlijk. Hartelijk dank voor je input 🌼

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *