De natuur kan groots en grof zijn, maar ook heel klein en sierlijk. Het geheel maakt het elke keer weer boeiend om naar te kijken. In het Bos hebben we ook veel van die tegenstellingen, maar deze keer kijken we naar een sierlijke bloem en insect.
Kamperfoelie
Iedereen kent wel kamperfoelie (Lonicera), die heerlijk geurende, ouderwetse klimplant. Hij wordt ook wel geitenblad genoemd en die naam is een beetje raadselachtig. Geiten eten het blad niet, want het blad en de bessen zijn namelijk giftig. De botanische naam van de plantenfamilie is Caprifoliaceae en daar is kamperfoelie een verbastering van. Lonicera is genoemd naar de ontdekker in de 16e eeuw, de Duitse arts en botanicus Adam Lonitzer.
Kamperfoelie is sinds lang een medicinale plant, de gedroogde bloemen en bladeren hebben onder andere een ontsmettende werking. Hij wordt al eeuwenlang als wond reinigend middel gebruikt en van de bloemknoppen kun je thee trekken die slijm oplost. Er wordt ook olie gewonnen uit de bloemen die in parfums en zeep gebruikt wordt en de de nectar is heel zoet en sterk geurend. Heb je de sierlijke bloemen weleens van dichtbij bekeken?
Libellen en juffers
In het Bos kruipen, vliegen en zweven veel insecten, maar de libellen en juffers zijn wel winnaars in sierlijkheid. Er zijn ontzettend veel soorten, dus we wagen ons niet aan de namen, maar misschien ben jij een kenner en kun je het ons vertellen. Mensen denken vaak dat libellen bijten, maar dat is echt een fabeltje. Je hoeft er niet bang voor te zijn, want kijk nou eens hoe mooi ze zijn!
Het verschil tussen juffers en libellen is wel het lijf. Juffers hebben een dun streepje als lijf en libellen hebben een veel steviger lijf, de vlinderstichting legt de verschillen heel duidelijk uit. In het Bos zitten er veel van beide soorten, want ze houden van waterrijke gebieden. Ze zitten graag bovenop een paaltje of bloem. We spotten de blauwe glazenmaker al eens op de appelbloesem.
Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?
Wat een leuk verhaal van de kamperfoelie. Ik wist dat de bessen giftig waren, maar dat het een medicinale plant was, dat is dan weer nieuw voor mij. Zo leer ik weer eens wat.
Ook leuk om het verschil tussen libelle en juffer te zien.
We delen graag met onze lezers wat wij leren in de natuur en staan zelf ook nog weleens verbaasd Ruth 🌸
Wat een prachtige foto’s weer.
En over de kamperfoelie weer wat bijgeleerd
Dankjewel voor je compliment en we delen graag weetjes Jan 🌸