Zeg het met bloemen

Een slogan die iedere Nederlander kent is ‘zeg het met bloemen’. Wij zijn ook een echt bloemenland met export van onze fleurige producten over de hele wereld. We houden er gewoon van, nou wij in het Bos ook! Dus deze keer een kleurrijke selectie van wat er momenteel bloeit.

Fruitbloesem

Er staan heel veel soorten fruitbomen in het Bos, waaronder oude rassen met prachtige namen. Alleen op Noord staan al 16 verschillende appelbomen. Pas kon je in onze fotogalerij al een paar foto’s zien van de stoofperen die bloeiden. Wist je trouwens dat in de galerij meerdere keren per week nieuwe foto’s te zien zijn?

Blauw blauw

Jenny heeft in het stuk tuin voor de devotiehoek veel vaste planten met blauwe bloemen gezet. Dat geeft rust zo’n blauw stuk en het mooie is dat blauw in de religie staat voor vroomheid, reinheid, de hemel en trouw. Toepasselijker had ze die tuin niet kunnen maken.

Bloemen met een ijzig randje

Soms, als je er vroeg bij bent, zie je na een nachtvorstje bevroren, berijpte bloemen. Zo mooi, echt kunstwerkjes zijn dat dan! Kijk je mee?

Nog wat leuke namen

Bloemen hebben ook vaak dierennamen. Zo groeit er over de sloot bij Noord vogelkers, hebben we kievitsbloemen (waarvan je ons witte exemplaar in de fotogalerij kon zien afgelopen week) en de lijsterbes. Er zijn veel namen waarvan je direct weet waarom een bloem zo genoemd wordt…. of juist niet.

Gebroken hartje of druipend hart heeft duidelijk te maken met hoe de bloem eruit ziet. Fluitenkruid heet zo omdat je van de stevige steel gemakkelijk een fluitje kunt snijden. Het madeliefje heet waarschijnlijk zo omdat het lieflijke bloemetje aan Maria gewijd was in de christelijke cultuur, dus maagde-liefje.

Bij de blauwe bloemen hierboven hebben we bijvoorbeeld de dovenetel die zo heet omdat hij niet brandt zoals de brandnetel. Het longkruid, daarvan dacht men vroeger dat de vlekken op de bladeren longvlekken leken en gebruikten ze de plant bij longziekten. En de bladeren van de ossentong hebben de vorm en ruwheid van? Precies, een ossentong. Grappig nietwaar al die weetjes.

4 antwoorden op “Zeg het met bloemen”

  1. Je blijft toch een actief baasje (bazinnetje) Agnes. Naast je prachtige reportages in en over het Duyls Bos zag ik (al weer een tijdje geleden) aan artikel met of over jou in het AD, hoorde ik je op de AFM radio en zag een paar keer jouw weerfoto’s in het RTL weerbericht op TV!

    1. Je bent een oplettend mens Tinus ? Ik hou zo van de natuur en dan in het bijzonder van het Bos. Dat heeft echt mijn hart gestolen, dus het is een voorrecht om daar over te mogen berichten aan mensen die het ook waarderen ??? Dankjewel voor je compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *