Half februari, het is nog winter. De grijze, koude dagen benadrukken het nog. We hebben nog wat winterse plaatjes uit januari toen er een dun laagje ijs lag. Maar de kerstrozen zijn open gegaan en de sneeuwklokjes komen eraan, we gaan richting voorjaar.
IJslaagje in januari
Deze helft van Nederland had afgelopen week geen sneeuw, dus we hebben even door onze foto’s gebladerd voor winterse beelden. Half januari lag er een dun ijslaagje op onze sloten en plassen, dat zag er mooi uit. Ook doordat het waterpeil kan veranderen zie je dan opeens dat er schijfjes ijs aan het riet zitten en de rest wat gezakt is. Die foto’s wilden we je niet onthouden, dus bij deze nog de ijzige foto’s van 4 weken geleden.
Kerstroos: geloof en bijgeloof
De kerstrozen (Helleborus) gaan open, we lieten je pas al de knoppen zien. Deze keer vertellen we je wat meer over de herkomst van de namen die kerstroos heeft.
Men zegt dat de naam kerstroos aan het kerstverhaal gelinkt is. Een arme herder was op weg naar Bethlehem en had niets om aan het kindeke Jezus te geven. Hij huilde en toen zijn tranen op de grond vielen, bloeiden daar opeens bloemen die op rozen leken. De herder nam die kerstrozen mee als cadeau voor het kindeke Jezus.
Heel vroeger gebruikte men de Helleborus om het weer van het komende jaar te voorspellen, daarom ook de naam orakelbloem. Zo werden op kerstavond twaalf bloemknoppen van de kerstroos in een glas met water gezet: voor elke maand eentje. De knoppen werden op kerstavond goed in de gaten gehouden, ging de knop open dan zou het weer in die maand goed worden. Bleef de knop dicht, dan was in die maand slecht weer te verwachten.
De naam nieskruid heeft te maken met het feit dat fijngewreven plantendelen de neus prikkelen. Van die eigenschap maakte men vroeger gebruik om boze geesten en ziekten uit te niezen.
Op de website van Helleborus.de zijn niet alleen deze verhalen te vinden, maar ook veel over de verzorging, de soorten en zelfs gedichten. De moeite waard om even door te neuzen.
En nu richting voorjaar
En dan nu half februari, gaan we richting voorjaar, er zijn al wat sneeuwklokjes te zien. Momenteel staan die een beetje stil, maar zodra de zon gaat schijnen komen ze met velen tevoorschijn. We houden binnenkort weer, net als vorig jaar, ons sneeuwklokjesweekend. Het weer speelt een grote rol daarin, dus de datum staat nog niet vast. Hou de website en de sociale media in de gaten, lang gaat het echt niet meer duren!
Wist je dat we vanaf 1 november gesloten zijn tot 4 april, dan ben je weer welkom voor een bezoekje.
Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?
En wist je dat we om de dag iets op onze sociale media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op Facebook, Instagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!
Wat een bijzonder verhaal over de kerstrozen!
Dat vonden wij ook Irene, de moeite waard om door te vertellen 🌸
Het is weer een uitgebreid mooi verhaal met af beeldingen
prachtig weer hoor!
Dankjewel voor je compliment Nelly, fijn dat je er van geniet 🌸🌿