Wilgenhout in januari

Door de klimaatverandering verschuiven ook de noodzakelijke werkzaamheden buiten. Zo ook in het Bos. Omdat de sneeuwklokjes door de zachte winter hun kopjes al boven de grond steken, moest er op die plekken vroeg gesnoeid worden. We willen ons bloemrijke sneeuwkleed niet vertrappen natuurlijk!

Wilgen afzetten in januari

We hebben al eerder artikelen gepubliceerd over het afzetten of knotten van onze wilgen. Maar omdat het een jaarlijks terugkerende klus is, willen we jullie ook deze keer even mee laten kijken. We nemen tenslotte telkens een ander stuk in het Bos onder handen. In verband met de lockdown is Jan nu in z’n eentje bezig geweest in het griendje. Hij moest wel omdat de sneeuwklokjes al boven de grond uitkwamen.  Het griendje is, voor diegenen die weleens in het Bos zijn geweest, het slingerpaadje langs de plas met het eiland erin en waar aan het begin het roeibootje op zijn kop ligt.

Sneeuwklokjes begin januari
Sneeuwklokjes begin januari

Het wilgenhout wordt, net zoals alle hout uit ons Bos trouwens, helemaal opgebruikt voor diverse doeleinden.  In onderstaand filmpje kun je meekijken hoe Jan dat voor elkaar krijgt, maar eerst willen we je wat toelichting geven.

Wilgenhout in waterbeheersing

Al eeuwenlang wordt wilgenhout  in ons land gebruikt voor het vlechten van hutten, manden, stoelen en andere gebruiksvoorwerpen. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel voor de waterbeheersing in Nederland. Er worden beschoeiingen van gemaakt maar ook zinkstukken. Daarvoor worden zogenaamde wiepen gebruikt: lange rechte wilgentakken ontdaan van zijtakken. Deze worden op bosjes bij elkaar gebonden en kruislings op een mat gebonden. 

Laag water, houten beschoeiing komt boven
Laag water, houten beschoeiing komt boven

Het is een traditionele manier van zinkstukken maken die na 1960 vervangen werd door andere materialen. Toch zien we diverse bedrijven die klassieke zinkstukken steeds vaker weer maken en leveren. Ze zijn milieuvriendelijk en hebben een langere levensduur in vergelijking met andersoortige zinkstukken.

Allerlei bestemmingen

In het Bos gaan we kleinschaliger te werk dat begrijp je, maar Jan heeft genoeg bestemmingen voor het wilgenhout. Daarvoor begint hij tijdens de snoei al met sorteren. Daarna wordt alles tak voor tak naar de open plek naast het bakhuis gesleept en dan begint de verwerking.

Jan maakt er bijvoorbeeld haken van die gebruikt worden om de bramenstruiken omhoog te houden langs de draad. Maar ook wiggen om zware boomtakken mee te ondersteunen, staken voor ondersteuning van planten, bonenstaken, piketpaaltjes en rijshout om de erwten in te laten klimmen. Alles naar oud gebruik. Ook worden er stekken geselecteerd voor herplanting op kale plekken. Dat worden weer nieuwe knotwilgen, dit noemen we inboeten.

Houtbijl
Houtbijl

Daarnaast vanzelfsprekend hout om te stoken, te beginnen met aanmaakhoutjes van de allerdunste takjes. Wanneer die gedroogd zijn breken ze gemakkelijk en zijn ze goed om een vuur mee aan te steken. Vanzelfsprekend ook kachelhout in diverse diktes en niet te vergeten bosjes hout die Jan bakhuisbosjes noemt. Als we gaan bakken komend jaar hebben we er daar ook heel wat voor nodig. Kijk je even mee hoe het in zijn werk gaat bij ons?

Eén antwoord op “Wilgenhout in januari”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *