Werken in ‘t hout

We zeiden vorige week al dat we werken volgens de Boskalender. Jan heeft voor zichzelf zo’n soort almanak waarin hij noteert wat er wanneer gedaan is. Momenteel werken we in ‘t hout, zoals dat bij ons gezegd wordt. Bepaalde soorten bomen en struiken uitdunnen, wilgen knotten en dan alles op maat zagen, knippen en opbergen. ‘s Winters hebben we het druk!

Winterwerk

Waarom is dit nou persé een winterwerkje wil je weten? Dat heeft te maken met de groeiperiode, in de winter ligt de stofwisseling van de boom stil, er is weinig sapstroom en de boom zal zo min mogelijk bloeden. Dat is dus de beste tijd om de boom om te snoeien. Om het lastig te maken zijn er dan ook weer uitzonderingen. Voor ABC bomen bijvoorbeeld geldt dat je ze uitsluitend snoeit als de boom in blad zit. Dit betekent dat je ABC bomen nooit in de winter mag snoeien, maar het liefst tussen juni en oktober. We vonden een handige snoeikalender online, misschien heb je er iets aan.

In het filmpje zie je hoe Henk de wilgentakken opbost en samenbindt met een wilgentak. Die takken zijn zo buigbaar en taai dat ze gemakkelijk als touwtje  gebruikt kunnen worden. Wist je trouwens dat wanneer een wilg geknot is, de groei een jaar stilstaat? Er sterven dan ook een hoop wortels af. Het 2e jaar groeien ze weer, het 3e jaar komen ze weer echt goed op gang….. en worden weer geknot. Daardoor blijven knotwilgen zo’n beetje dezelfde maat, maar kunnen ze wel erg oud worden. In het Bos staan meerdere soorten wilgen, daarover schreven we jaren geleden al eens een stuk: familie wilg. Daarin zie je goed het verschil tussen 2 even oude bomen, de ene geknot, de andere niet.

Ahhh kijk nou

Kijk nou! Dat maakt ons blij, de allereerste sneeuwklokjes van dit jaar steken hun kopjes weer boven de grond. De vorst is nu voor even verdwenen, maar er is kans op sneeuw komende week volgens de weerberichten. Dus hoewel het voorbodes zijn van het voorjaar, moeten we nog even geduld hebben. Daarom delen we graag deze foto’s met je, om je alvast te verheugen op meer.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Werken in ‘t hout”

  1. Wat een handige snoeikalender.
    Ik heb hem uitgeprint.
    Wordt met musterd een stapel takkenbossen bedoelt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *