Wereld Vredesvlam in de Theresiakapel

Er komt iets bijzonders in het Bos en daar willen we jullie het verhaal van vertellen (deze keer daarom eenmalig niet op zaterdag maar eerder in de week). Een bijzonder verhaal over een 1000 km lange fietstocht langs de Maas, waterkwaliteit en uiteindelijk een Vredesvlam die naar het Bos komt om daar te gaan branden.

De achtergrond

Henk van Noorloos uit Andel, (bekend als o.a. running painter, het bouwen van een sloep met zijn leerlingen van het Willem om mee naar Altena in Duitsland te varen, de houten fiets en ga zo maar door), heeft iets nieuws bedacht en gevraagd of het Duyls Bos daar aan mee wil werken. Het begon met gedachtenspinsels over de Maas: waar die begon, hoeveel plaatsen er langs liggen (±273) en hoe onzorgvuldig mensen omgaan met zo’n belangrijke waterstroom.

Daar wilde hij weleens vanaf de oorsprong van de Maas langs gaan fietsen. Maar ook had hij gedachten over hoeveel de Maas al heeft meegemaakt, want de Maas is volgens wetenschappers de oudste permanente rivier op aarde (320 tot 340 miljoen jaar). Wat heeft zich al die tijd afgespeeld op de rivier en langs haar oevers? Talloze legendes uit vervlogen tijden spreken over aloude thema’s als liefde maar vooral heel veel over eeuwenlange strijd en bloedvergieten. Zodoende kwam de Wereld Vredesvlam bij het plan.

Henk is gestart op dinsdag 4 juni 2024 vanaf de bron van de Maas bij Langres in Frankrijk tot de Noordzee in Nederland, dat is ongeveer 1000 kilometer. Onderweg zal hij waterkwaliteitsmetingen uitvoeren en gesprekken voeren met mensen langs de Maas over de rivier en haar omgeving. Als afsluiting haalt hij de Wereld Vredes Vlam in Rotterdam en brengt deze nieuwe Vredesvlam fietsend naar Duyls Bos. De fietstocht is online te volgen via deze link.

De Wereld Vredesvlam

Wat is nou die Wereld Vredesvlam? Het is een internationaal symbool,  daarom ook een Engelstalige naam: World Peace Flame (WPF).

De World Peace Flame is een symbool van vrede, eenheid en vrijheid. Om mensen te inspireren en te laten ervaren dat ieder individueel mens een belangrijke rol kan spelen in het bereiken
van vrede op elk niveau in de samenleving.

Om in Altena deze WPF te realiseren, maakte Henk een lamp in onze Theresiakapel, die 24/7 zal gaan branden op zonnebloemolie; een schone vlam dus.

Om bezoekers te betrekken bij dit mooie symbool, kunnen ze een vredeswens opschrijven en aan de kopse muur van de boerenhoek prikken, daartoe is er een schrijfplankje gemaakt. Ook staan er zakjes met zonnebloemzaadjes bij de lamp. Die zijn gratis en de bedoeling is dat bezoekers de pitten van hun uitgebloeide zonnebloemen naar het Duyls Bos brengen. Daar worden ze gemalen tot de olie waarop de Wereld Vredes Vlam kan branden. We gaan daarvoor een speciale dag plannen. Wat een fantastische gedachte toch, dat wijzelf zo de wereldvrede een warm hart kunnen toedragen!

Kom je ook?

Je wordt bij deze uitgenodigd om, samen met bestuursleden van World Peace Flame Organisation en vrijwilligers van het Bos aanwezig te zijn, wanneer burgemeester Lichtenberg van Altena de vlam in de Theresiakapel zal ontsteken. Dat zal zijn op zaterdag 15 juni om 15.00 uur. Je kunt ook samen met Henk het laatste stuk samen naar het Duyls Bos fietsen, hoe mooi zou dat zijn. Start daarvan is om 14.00 uur vanaf de Zijhof aan de Julianastraat 24 in Andel. Laten we een bijzondere gebeurtenis maken van het ontsteken van de Wereld vredesvlam in Altena.

Waar het vredesvuur nooit uitgaat
aan stromen van levend water.
Laten we samen op weg gaan
naar waar water en vuur vrede sluiten.

Help je mee?

Voor de installatie en onderhoud van de vlam op zonnebloemolie is natuurlijk geld nodig. Daarom vragen we een vrijwillige bijdrage. Je kunt doneren voor de kosten ervan via banknummer: NL72RABO 0362 4253 88 van Stichting Duyls Bos ovv Vredesvlam, of via de QR-code speciaal voor de WPF.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

4 antwoorden op “Wereld Vredesvlam in de Theresiakapel”

    1. Wij vonden het fijn dat je er was Ester. Het is een bijzondere gebeurtenis geworden waar we met een goed gevoel op terug kijken 🕊 Dankjewel voor je filmpje op Facebook ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *