Wat zien we daar

De eerste week van januari zit er al op. We wensen iedereen een mooi jaar met gezondheid en voorspoed toe en hopen je weer veel moois te kunnen bieden vanuit het Bos. Daar is namelijk, zoals je intussen wel weet, altijd wat te zien!

Spitten in de moestuin

Jan volgt zijn Boskalender en daarop stond dat de moestuin gespit moest worden. Het begin van de winter is een mooie tijd, omdat de grond dan nog door vorst goed bewerkbaar wordt. Die vorst is nog ver te zoeken, maar door de regen vallen de kluiten intussen ook aardig uit elkaar. Spitten is een secure en eigenlijk redelijk ouderwetse klus. Jan werkt met een zogenaamde spitvoor of rit en gaat zo heen en weer achterwaarts. Heel goed is de toevoeging van compost. We hebben je al eerder verteld over het spitten, maar ook over het systeem van onze composthopen. De hoop waar Jan nu vanaf schept heeft 2 jaar gelegen en daardoor is het mengsel een mooie bodemverrijking geworden.

Dat de bodem van de moestuin veel leven bevat kon je al in het filmpje zien, Wormen, grote aardkruipers en een mierennest. Heel bijzonder is dat Jan wel 30 salamanders van groot naar klein heeft gespot maar jammer genoeg niet toen de fotograaf er was! Die salamanders gaan van november tot februari/maart in winterslaap en kruipen dan weg op beschutte plekjes, zoals bijvoorbeeld een holletje in de grond. Nooit eerder zag Jan er zoveel, hij heeft ze natuurlijk zorgvuldig teruggezet.

Wilgenroosjes

Wat we nog meer zagen in het drijfnatte Bos zijn wilgenroosjes. Nu denk je die te kennen als roze bloemen die ‘s zomers in de slootkant groeien, maar er zijn nog andere wilgenroosjes die je juist in de winter ziet. Zoals de naam al zegt zitten ze in een zachte winter aan een wilg, het zijn blaadjes die vergroeid zijn tot een prachtige bruine bloem.

Die roosjes zijn zogenaamde gallen die ontstaan doordat een wilgenroosjesgalmug (mooi scrabblewoord) in de stengel prikt en er een eitje legt. Daarop vormt de wilg in het wondje blaadjes in de vorm van mooie rozet, waarin het larfje de hele zomer kan overleven. De larve overwintert hierin en eet zich in het voorjaar als mug naar buiten. In de winter zijn de bladeren van het bijzondere roosje bruin geworden, maar ze zijn wel aan de, verder kale, boom blijven zitten. Kijk maar eens onderweg of je wilgen ziet staan met die bruine dotjes aan de takken. Ze verdienen echt een kijkje dichterbij.

Wilg met wilgenroosjes
Wilg met wilgenroosjes

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

8 antwoorden op “Wat zien we daar”

 1. wist niet van wilgenroosjes zal eens opletten om te zien.
  leuk filmpje om Jan te zien spitten. het goede toegewenst voor het nieuwe jaar.

 2. Bedankt Agnes, dat je ons laat meegenieten van al het moois,
  wat allemaal te zien en te doen is, op dat “klein” stukje aarde
  van het Duyls Bos!!

  Ik wens iedereen een Gezond , Gelukkig en Gezellig

  2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *