Wat is er nu te zien

Het is winter, hoewel de temperaturen voorjaarsachtig zijn. Sommige planten lopen alweer voorzichtig uit en de bollen steken hun neusjes al boven de grond. Maar we zien een frisgroen kleurtje op de kale bomen en op muurtjes, wat is dat precies?

Korstmos

Dat frisgroene wat we zien zijn korstmossen op de takken. Doordat de bladeren gevallen zijn vallen de korstmossen goed op. Korstmos heet dan wel mos, maar valt niet onder de mossen. Mos is een plant, korstmos is een samenlevingsverband van een schimmel en een alg of wier.  Ze groeien heel langzaam en groeien vooral waar planten niet kunnen groeien. Korstmos overleeft heel hoge en heel lage temperaturen en kunnen gebruikt worden als meetinstrument voor de luchtkwaliteit, door hun gevoeligheid voor luchtvervuiling.

Korstmossen zijn prachtig van structuur, maar naast supersterk en nuttig, ook oeroud. Ze bestaan namelijk al miljoenen jaren en er zijn in Nederland nog ongeveer 650 soorten, waarvan de helft bedreigd is. Ze hebben de mooiste namen, waarvan je hier een lijst kunt vinden. Wanneer je op de naam klikt zie je hoe het betreffende soort eruit ziet. Een paar jaar geleden schreven we ook al een artikel over deze blikvangers, maar omdat ze zo mooi zijn deden we het gewoon nog maar eens.

De winterjasmijn geeft kleur

De winterjasmijn (Jaminum nudiflorum) staat in bloei. Hij bloeide al toen het zo hard vroor en dan zou je denken dat er niets meer van terecht komt. Maar kijk nou eens hoe fleurig hij staat te bloeien. Het is een van de vroegst bloeiende heesters in Nederland en kan tegen een stootje. Het is een klimplant, maar moet wel geleid worden want hij hecht zichzelf niet. Het is echt een plant waarvan we een voorjaarsgevoel krijgen, ondanks het grijze, regenachtige weer. Hij fleurt met zijn stervormige gele bloemetjes het verder nog bloemloze Bos mooi op.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

3 antwoorden op “Wat is er nu te zien”

  1. Hoe zit het met het aantal bedreigde soorten in Nederland, of meer specifiek in het Rivierengebied, is daar ook iets over te zeggen?

    Verder weer een leuke nieuws-update van t Duylsbos!👍

  2. Bedankt voor je zoekwerk Agnes,
    Het is zeker triest en vooral zorgelijk! Geen tijd te verspillen om de kwetsbare natuur een helpende hand toe te steken… of accurater; een reddingsboei toe te werpen!

    Groeten Christian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *