Wat gebeurt er in het Bos

Nog steeds krijgen we vragen of het Bos geopend is: helaas niet beste mensen. Ook wij houden ons aan de RIVM-maatregelen omdat het nog niet veilig genoeg is.  Bovenaan deze pagina zie je een groene balk waarin je in een oogopslag kunt zien hoe de stand van zaken hier is.

Jan en Jenny snoeien nog steeds door, want de natuur staat niet stil. Ook Ries is in z’n eentje bezig op Zuid. Snoeiwerk moet toch in een bepaalde groeiperiode gedaan worden, dat kan geen maanden wachten. Dus wat gebeurt er allemaal in het Bos? We nemen je mee.

Vorkjesschudder

Weet je het verhaal over de vorkjeswschudder nog? We zijn blij met zo’n aanwinst, maar het apparaat was nog niet helemaal compleet. Het lamoen zat er nog niet aan, dat is het disselraam waartussen het paard loopt. Het woord lamoen komt waarschijnlijk van het Oudfranse woord limon, wat brancard betekent. Dit disselraam kan vooraan op-en-neer bewegen. Hier in de streek worden ze worden meestal ‘burries’ genoemd. De palen daarvoor  zijn van stevige takken van onlangs gesnoeide wilgen en zijn er afgelopen week aangezet.

Nog meer houtwerk

We blijven nog even bij het snoei- en zaagwerk. Met zoveel bomen is er altijd wel houtwerk te doen. Degenen die weleens in het Bos zijn geweest, herinneren zich misschien die mooie ronde houtopslag bij de houthoek, Ook dat hout moest een keer opgestookt worden, maar nu zijn Jan en Jenny weer een nieuwe voorraad aan het aanleggen en ook dat wordt weer mooi opgestapeld.

Stormschade

Een paar weken geleden woedde storm Christoph en dat merken we dan direct aan het aantal afgevallen takken. Het is op zulke momenten ook echt niet veilig om in het Bos te zijn. Daarna is er altijd weer veel opruimwerk natuurlijk.

Trieste aanblik

De laatste twee foto’s hierboven bieden een treurige aanblik. Van de omgewaaide Kaspische zandwilg hadden we er maar twee in het Bos, Jan gaat van dit exemplaar daarom nog stekken afhalen.
Maar dat is niet het enige wat triest is aan deze foto’s. Zie je de tros ballonnen? Je kent vast wel de verhalen over plastic soep en denkt misschien dat die alleen in de zee voorkomt. Maar milieuvervuiling komt met deze ballonnen zelfs in het slootje langs de Hillse kade. Jan gaat ze er natuurlijk uit halen, maar het fijnste zou zijn als ze er niet in kwamen! Ballonnen zijn echt erg schadelijk voor de natuur.

4 antwoorden op “Wat gebeurt er in het Bos”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *