Wandeling over de Hillse kade

Het werd weer eens tijd om jullie mee te nemen naar ons mooie stukje historie, de Hillse kade. Wandel je even mee? Daarna vertellen we je de uitslag van de vogeltelling die we kregen van Adrie, onze vogelaar.

Hillse kade

Eerder hebben we al eens uit de doeken gedaan hoe het zit met dat aparte langgerekte stukje land wat aan het Bos vastzit. Deze kade stamt nog uit de tijd van de Elisabethsvloed in 1421 en is een van de weinig overgebleven kades in Altena. Vroeger waren er in Altena 38 molens, daarvan zijn er nog 11 over. In de omgeving van het Bos stonden er zo al 7.

Altena molen
Altena molen

Er waren ook kleine poldermolens zoals het Altenamolentje die voor de bemaling in de kleinere stukken polder zorgden. Die polders werden omkaderd door diverse kades, waarvan de Hillse kade er eentje was. Dit verhaal kun je lezen in het artikel over oude tijden.

Nu gaan we even wandelen en bedenk terwijl je meeloopt, dat dit honderden jaren geleden een doorgaande weg was waar men met paard en wagen overheen reed.

Uitslag van de vogeltelling

Adrie stuurde ons de uitslag van de vogeltelling en we zijn blij verrast door het hoge aantal.  Ze telde van 21 februari tot 13 juni zeven keer op zondagmorgen in en om het Bos, afwisselend samen met Len, Gerrit en Agnes. Dit is haar verslag.

Omdat het in de meimaand koud was en het op zondagmorgen ook vaak regende, is er in de vogelmaand bij uitstek, juist minder vaak geteld.

Ik vond het bijzonder om te ontdekken waar de vogels bij voorkeur verblijven. Zo zijn op Noord al vroeg in het seizoen de standvogels te horen en blijft het op Zuid lang rustig. Maar als de Afrikagangers binnenvallen kun je ze juist op Zuid verwachten.

In het Bos zelf is het altijd druk met kolonievogels zoals ringmussen, huismussen, kauwen, zwarte kraaien, spreeuwen, houtduiven, holenduiven, kramsvogels, staartmezen en putters. (Deze zijn niet in de telling opgenomen.) De kade is bij uitstek een schuilplaats voor menige roofvogel.

Op de weilanden achter het Duyls Bos hoor je wulpen, scholeksters, tureluurs, kieviten, knobbelzwanen en nijlganzen, foerageren kok-zilver- en mantelmeeuwen, en kwinkeleert hoog in de lucht de veldleeuwerik. Af en toe zie je er een ooievaar stappen. In de rietkragen even verderop Zuid krassen rietvogels als de rietgors, rietzanger, blauwborst en de kleine karekiet. In de sloten zwemmen wilde eenden, meerkoeten en waterkippen. De zilver- en blauwe reiger zijn vaak present.

Boerenzwaluwen en gierzwaluwen scheren boven de percelen. Een groep kneutjes vloog over en een bruine kiekendief wankelde richting Kornsche Boezem. De koekoek is vanaf mei luid en duidelijk aanwezig.

Zo kun je dus met gemak zo’n 70 vogelsoorten in Den Duyl aantreffen, waarvan er veel in het Bos broeden. Hopelijk kan ik een volgend seizoen deze waarnemingen uitbreiden en verfijnen.

Adrie luistert en telt de vogelsoorten
Adrie luistert en telt de vogelsoorten

4 antwoorden op “Wandeling over de Hillse kade”

  1. Wat een heerlijke wandeling
    Ik heb er van genoten zonder muggen beten op te lopen..😊
    Geweldig zo’n stukje historie dicht bij huis… Fijn dat er mensen zijn die zo goed voor deze mooie plekjes zorgen van ons prachtige Altena..🦋🌻🍀🦆🦢

  2. Heel mooi, vooral ook omdat ik zou doorlopen en nu werden de mooie planten uitgelicht. En dieren. Bedankt hiervoor!

    1. Wat leuk dat je meegelopen hebt Adrienne. En ja in en rond het Bos moet je nooit te hard lopen, dan mis je de helft 😉 boven, onder en naast je is ook vanalles te zien dat weet je nu voor wanneer je het Bos in het echt bezoekt 🤗🌳👀🌸🐝

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *