Walnoten

Oktober…. dan vallen de walnoten. Als kind was noten rapen al leuk en als het te lang duurde voor ze gingen vallen werd er gebamesd (of hoe je dat ook mag schrijven). Noten bamezen, iedereen in Altena weet wel wat dat is vermoed ik, maar voor lezers van buitenaf: dat is stokken in de notenboom gooien in de hoop dat er noten naar beneden komen. Het is niet zonder gevaar want er valt ook weleens een tak op je kop.  De noten die vallen hebben vaak hun groene bast nog, dus moeten nog extra gedroogd worden en in die bast zit een stof waarvan je vingers weken zwart blijven.

Noten bevatten veel onverzadigd vet, wat het LDL-cholesterol in ons bloed verlaagt. Maar ze bevatten ook: ijzer, vitamine E, B1 en veel mineralen. Ze staan ook niet voor niets in de Schijf van Vijf. Het advies is elke dag een handje (15-25 gr) ongezouten noten te eten, welke maakt niet uit, maar varieer wel want elke soort bevat een andere samenstelling van vitamines en mineralen.
De walnoot zoals ze in ons Bos staan, bevatten antioxidanten, vezels, eiwitten, magnesium en omega 3-vetzuren. Dat vetzuur kan je lichaam niet zelf maken maar hebben we wel nodig, dat moet je via voeding binnenkrijgen.

Bijzonder is dat insecten  een hekel hebben aan de geur van walnoot, niet voor niets staan er op veel terrassen walnotenbomen om de overlast van vliegen en muggen te verminderen.
Er zijn ook veel verhalen uit de oudheid over de walnoot, want walnootbomen behoren tot de oudste bomen die we kennen. Hun geschiedenis gaat zelfs terug tot in het jaar 7000 v.Chr. De walnoot zou een symbool van wijsheid zijn en bescherming bieden tegen heksen en boze geesten. Wil je meer weten over die verhalen, kijk dan eens op ‘de stem der bomen’, deze website heeft veel verzameld en ook een pagina over de walnotenboom.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *