Vruchten

In de natuur zijn veel soorten vruchten en dat is niet altijd fruit. Wat fruit betreft hebben bijvoorbeeld appels al meerdere keren een rol in onze artikelen gespeeld. Dat we ook andere vruchten hebben laten we deze keer zien.

Vijgen

We hebben een vijgenboom (Ficus carica), of beter gezegd een struik, staan in het Bos en die doet het boven verwachting goed. Hij staat er nog maar een paar jaar, maar geeft veel vruchten. Vlak voor de winter vormen zich kleine knoppen, want de bloemen van de vijgenboom zie je niet, die zitten binnenin de knop beschermd door de schil. Elke bloem binnenin de schil produceert één mini-vrucht met één pitje.

Vijgen zijn dus eigenlijk schijnvruchten en worden hier het meest gedroogd/geconfijt gegeten. Pas de afgelopen jaren worden verse vijgen ‘ontdekt’, maar sommige mensen vinden ze er niet zo appetijtelijk uitzien. Ze zijn echter heerlijk zoet en bevatten veel vitamine A en B, calcium en vezels, al met al zijn ze ook erg gezond!

Eikels

Eikels zijn ook vruchten, van de eikenboom (Quercus). Vruchten die geliefd zijn bij vogels en kleine knaagdieren en die vroeger werden gebruikt voor het varkensvoer. Mensen aten duizenden jaren geleden veel eikels, maar dat gebruik verdween. Omdat vega tegenwoordig zo in is, zijn er nu weer verschillende recepten met eikels te vinden voor de liefhebber. Maar voor de eikenboom is deze vrucht bedoeld om zich uit te zaaien. Het kan wel tussen de 6 en 24 maanden duren voor de eikel ontkiemt.

Dit jaar zijn er ontzettend veel eikels, dat lijkt een goed teken maar is het niet volgens de deskundigen. De eikenbomen hebben het te droog gehad afgelopen zomers en voelen aan dat het niet goed met ze gaat. Daarom maken ze veel eikels aan om zich te kunnen voortplanten, want van de 100 eikels die vallen groeien er maar 2 of 3 uit tot boompjes. De natuur zit heel vernuftig in elkaar als je dat zo leest.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

2 antwoorden op “Vruchten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *