Voorjaarswerk en nog een beetje najaar

Voorjaarswerk is er volop, de natuur gaat door, dus mouwen opstropen. Jan is bezig met snoeien in het Bos en de andere mannen in de bosschages op Noord en Zuid.

Wilgen in het Bos

Jan is druk bezig met afzetten/knotten van de vele wilgen. Hoe dat in zijn werk gaat vertelden we je al eerder. Ook vertelden we je al hoe belangrijk het is, want wanneer je niks aan die wilgen doet groeien ze uit het verband en verdrukken de rest. Knotwilgen zijn ook best tekenend voor het Hollandse landschap, langs de plassen en slootjes. Een soort cultuurhistorisch natuurlijk fenomeen.

Hoewel, natuurlijk…. wist je dat knotwilgen handmatig ‘gemaakte’ wilgen zijn? In het Bos staan langs een sloot aan de achterzijde een zogenaamde schietwilg, de oervorm van de knotwilg die ernaast staat. Dan zie je het verschil in groei, de bomen zijn namelijk even oud. Door het knotten om de drie jaar staat de groei telkens een jaar stil. Over deze wilgen schreven we in 2018 al een artikel.

Knotten

We laten je graag weer even meekijken met het knotwerk, ook van de mannen Ries, Gerrit en Henk, die op Noord bezig waren en intussen op Zuid bezig zijn. Ook daar is het belangrijk om de bosschages uit te dunnen, een wilgenstruik neemt zomaar een doorsnee van 5 meter in beslag waarbij hij alle andere struiken verdringt. Bij het verwerken van de takken sloeg Jan zijn oude hakblok in stukken en daar zat een verrassing in. Kijk je mee?

Stukje najaar in het voorjaar

Op Noord zagen we nog mooie restanten van het najaar, die willen we je niet onthouden. De laatste zonnebloemen had Gerrit tegen de hooiopper gezet, als traktatie voor de vogeltjes. Die hebben er goed van gesnoept, maar de restanten staan er nog steeds en dat heeft toch ook wel weer z’n charme.

Zo zie je het belang van in het najaar niet alles kortknippen en opruimen. Hier hebben veel vogeltjes, insecten en kleine diertjes plezier van gehad. En nu het voorjaar wordt, hebben wij het ook nog.

Overgebleven distelknoppen
Overgebleven distelknoppen

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

8 antwoorden op “Voorjaarswerk en nog een beetje najaar”

  1. Heerlijk dat knotten om te zien, en zeker ook nog zonder motorzaag. Zo doet Teus het ook altijd. En dan die zonnebloemen in al hun vergane pracht. Mooi hoor.

  2. Hoi, helaas weer dat berichtje jammer dat je het niet meer leuk vindt. Even dus een correctie, ik vind het gelukkig dus wel leuk, de filmpjes en de foto’s en de berichtjes!

    1. Ach jammer dat het niet lukt Ruth. Ik heb naar een oorzaak gezocht, maar kom er niet achter. Zo’n melding krijgen wij niet te zien trouwens hoor, maak je geen zorgen 😊 Dankjewel voor je reactie.

  3. Het is weer een geweldig mooie, interessante weergave van al het nodige werk om alles mooi te krijgen en te houden!
    Bedankt weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *