Voorjaarsbodes

Bloemen… betere voorjaarsbodes zijn er niet. Daarvan krijgt iedereen een blij gevoel, ook wij in het Bos. De sneeuwklokjes zijn al ver uitgebloeid, maar er komt steeds meer wat kleur geeft. We laten je het een en ander zien van wat er nu al bloeit.

Longkruid

Longkruid (Pulmonaria angustifolia) valt niet heel erg op, maar als je ietsje dichterbij kijkt zie je dat de bloemetjes allerlei kleurschakeringen hebben. Het wintergroene plantje bloeit in maart/april en heeft gevlekte blaadjes met zachte haartjes erop.

De Nederlandse naam heeft zijn oorsprong in de geneeskrachtige werking ervan. Het wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt als thee en tinctuur bij bronchitis en astma, het werkt verzachtend, slijmoplossend en hoeststillend.

Sleedoorn

De eerste struik die bloeit in het voorjaar is de sleedoorn (Prunus spinosa). Kleine witte bloemetjes vormen een witte wolk in de bosschages en kunnen behoorlijke stekels krijgen.

Waar de naam vandaan komt is gauw gevonden, het oud-Nederlandse woord slee betekent zoveel als ‘de tanden stroef makend’. En omdat sleepruimen heel wrang zijn lijkt die naam wel logisch. De vruchten worden pas lekker na een nachtvorst en worden gebruikt in jam, vruchtensap, likeur en brandewijn. In het Bos staan er een paar te bloeien. Bij de poort is veel bloesem eruit gestormd vorige week, maar die in het weitje staat prachtig!

Krokussen

Na de sneeuwklokjes komen de krokussen boven de grond met vrolijke kleuren. Ook daarvan zijn er helaas wat verregend en verwaaid, maar er zijn nog genoeg mooie exemplaren over gelukkig.

Wist je dat er ongeveer 90 soorten zijn, waarvan wel honderden cultivars geteeld worden? Een van die soorten is de saffraankrokus (Crocus sativus) dat is de leverancier van saffraan. Er zijn 600 tot 850 bloemen nodig zijn voor 5 gram saffraan, dan begrijp je direct waarom deze specerij zo duur is. Het wordt gebruikt om voedingsproducten en bijvoorbeeld ook medicijnen kleur en smaak te geven. Veelzijdig spul van zo’n klein, mooi bloemetje.

De bijtjes houden meer van het stuifmeel wat de krokus produceert. Wat een bof dat er net eentje aan het verzamelen was. Toen we daarna bij de bijenkast gingen kijken was het daar een drukte van jewelste.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken? En wist je dat er om de dag nieuwe foto’s in onze Fotogalerij verschijnen?

2 antwoorden op “Voorjaarsbodes”

  1. Wat moeten die bijen toch een moeite doen om bij de dingen te komen die ze willen hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *