Vogelnieuws

Zoals beloofd houden we je met regelmaat op de hoogte van het nieuws van onze vogelaars. Maar er zijn nog wel meer dingen te melden rondom de vogels in het Bos.

Nestkastjes

Er hangen meer dan 40 nestkasten bij ons voor allerlei soorten vogels. Ze worden ook allemaal bewoond, dus slijten de kastjes. Een van de Jannen heeft voor dit jaar mooie nieuwe gemaakt, die andere Jan weer opgehangen heeft.

Ook anders gevormde nestkastjes zijn in trek.

Soms verbouwen vogels een nestkast geheel naar eigen wens, dan krijg je dit….

Specht aan het werk geweest
Specht aan het werk geweest
Eendenkorf bewoond

Een tijdje geleden heeft Jan een nieuwe eendenkorf geplaatst en die is nu echt bewoond. Moeder eend zit te broeden en komt er alleen maar even af als de kippen gevoerd worden.  We troffen het dat ze er net eventjes af was zodat we de eieren konden zien liggen.

Maar …. ze worden ook geroofd, de natuur is keihard. We weten niet of er ook uit de korf eieren verdwenen zijn, maar we vinden aardig wat door kraaien kapot gepikte eieren.  Niet van alle eieren is ons bekend van welke vogelsoort ze afkomstig zijn.

Vogelaarsnieuws

En dan nu even de stand van zaken rondom de vogelinventarisatie. Adrie stuurde weer een klankvolle mail met mooie vogelnamen die zij, samen met Gerrit, heeft kunnen beluisteren op 18 april. Als je het leest, is het net of je er een beetje bij was.

Ondanks kou en mist steeg vanmorgen een hartverwarmend concert op uit het Duyls Bos. Speelde vorige maand de winterkoning de eerste viool, zijn plaats is nu ingenomen door de tjiftjaf, bijgestaan door de zwartkop en de fitis. Uit alle windrichtingen klonken de roffels van grote bonte spechten en hier en daar een vinkenslag.
Het meerstemmig vocaal van merels, zanglijsters en roodborsten werd versterkt door het lied van een gekraagde roodstaart. Hout-, holen- en tortelduiven verzorgden de intervallen. Terwijl heggenmussen de verfijnde tonen ten gehore brachten. De kool- en pimpelmezen, de huis- en ringmussen vulden de potpourri aan.
De ransuilen hebben we gehoord, maar niet in de klimopboom en de zwarte kraaien sloopten vele takken van de bomen, we vermoeden dat ze een musterd aan het bouwen waren!
Op Zuid gaf de tuinfluiter een adembenemende solo ten gehore. Dat was genieten.

Tip

Wist je dat je je gratis kunt aanmelden bij de Vogelbescherming. Zij houden je dan met hun mooie campagne ‘Beleef de lente’ op de hoogte van webcams die op nesten van diverse vogelsoorten gericht staan. Echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *