Voederbieten – the story

Voederbieten, hier ook wel mangels genoemd, worden in mei gezaaid en geoogst in oktober. Als je ze vroeger zaait is de kans op doorschieten groot, dan komt er een grote pluim in en blijft de biet erg klein. Tegenwoordig wordt precisiezaad gebruikt, dat is een soort smartie met 1 zaadje en wat meststof eromheen, dat hoeft niet gedund te worden. Wij hebben, op ons veld met cultuurgewassen, het ouderwetse zaad gebruikt dat betekent best veel werk, zoals doorslaan ( dunnen met een hak) en daarna nog dunnen met de hand.

Vanzelfsprekend gebeurde het zaaien bij ons ook op de ouderwetse manier. Het zaaimachientje heeft een verdeelsysteem door middel van borsteltjes en een schijf met gaatjes in verband met de grootte van het zaad. Als je de foto bekijkt zie je een ploegje, die trekt een voor, het zaad valt erin en het achterwiel plet t weer dicht…. simpel maar ingenieus toch?

Voederbieten stammen al uit de 18e eeuw, in 1790 wordt in het boek “Het gebruik van de Schaarsheid- of Mangelwortel” de voederbiet al uitvoerig beschreven. Tussen 1861 en 1870 werd er 5700 hectare voederbieten geteeld in Nederland  en in  1948 werd er zelfs 66000 hectare verbouwd, in 2014 nog maar 279 hectare (bron: Wikipedia) Dat komt doordat het een veel arbeidsintensiever product is dan bijvoorbeeld mais.

Het blad werd vroeger in de herfst gevoederd en de bieten werden voor de winter ingekuild, om ‘s winters aan de koeien te voeren. De bieten werden niet in hun geheel gevoerd, maar met een bietensnijder eerst in stukken gesneden. Voor paarden hoeven ze niet kleingemaakt te worden want het kauwen is goed voor hun gebit. Voederbieten hebben een lager suikergehalte dan suikerbieten en zijn daarom beter geschikt om paarden en/of melkvee te voederen.
Bij ons wordt er niets met het blad gedaan, behalve een klein gedeelte voor onze schapendametjes zolang ze nog bij ons in de wei staan. De rest van het blad wordt weer door de grond heen gewerkt als natuurlijke meststof. Onze voederbieten zijn voor de pony’s en paarden van onze medewerkers en werden geoogst en opgehaald door Kees Nultenboek met de paarden Gaya en Amber. Dat was een prachtig gezicht en passend bij onze ouderwetse manier van landbouw.

Dit was het verhaal, geniet nu even van de film van zaaien tot oogsten!

Het is in heel Altena oogsttijd, er staan overal borden in verband met de modder en ook de gemeente waarschuwt er voor. Houd jij er ook rekening mee als je de weg opgaat?

6 antwoorden op “Voederbieten – the story”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *