Vlinderstruiken

Je kent ze vast wel, de vlinderstruiken in diverse kleuren. Ook in ons Bos staan ze nu prachtig te bloeien om vlinders en andere insecten te lokken. Het is een veel voorkomende, geurende plant, die oorspronkelijk waarschijnlijk uit China komt. Wist je dat er vlinderstruiken zijn waarbij het hart van de bloemen geel is wanneer de bloem nog niet bestoven is? Dit hart kleurt rood zodra de plant wel bestoven is. Geel is namelijk een kleur die goed waarneembaar is voor insecten, rood daarentegen niet.

De Latijnse naam is Buddleia davidii, waarbij de naam ‘buddleia’ is afgeleid van de Engelse botanicus Adam Buddle en ‘davidii’ van de Franse missionaris en natuurvorser Armand David.
Het zit een beetje ingewikkeld met Latijnse namen, de eerste naam is de overkoepelende soortnaam, de tweede de ‘familie’naam en de toevoeging zeg maar het uiteindelijke resultaat. Als je dat vergelijkt met de stamboom van mensen komt het bijvoorbeeld met de soort Buddleia davidii ’Blacknight’ neer op Buddleia als geslachtsnaam, davidii de aftakking van je ouders en Blacknight ben jij. Over het algemeen wordt aan nieuwe soorten een naam gegeven door hun ontdekkers.  Het handige van weten wat de Latijnse naam is van een plant, is dat die plant overal ter wereld hetzelfde genoemd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *