Dit is de tijd van kleurrijke bladeren aan de bomen en op de grond. Zo ook in het Bos. Van lichtgroen, geel, oranje, naar rood en bruin, je ziet ze allemaal. Sommige bomen vallen meer op dan andere, zoals bijvoorbeeld deze statige moeraseik (Quercus palustris). Vooral wanneer de zon erop schijnt spettert zijn kleur je tegemoet daar bij de rotonde in het Bos.
Moeraseik
Deze boom staat vlakbij de grote plas, je zou denken dat hij graag met zijn voeten in het water staat, want waarom noemt men deze boom anders moeraseik? Rond 1770 is deze soort naar Europa gekomen vanuit Noord-Amerika, daar groeit hij van nature op vochtige plaatsen, vandaar ook de Nederlandse naam moeraseik. Hier doet deze boom het ook goed op drogere bodems, hij past in parken en grotere tuinen want hij kan wel 15 tot 20 meter hoog worden.
In het najaar verkleuren de bladeren naar spectaculair rood, net als bij de Amerikaanse eik (Quercus rubra). Het blad blijft er, in tegenstelling tot de Amerikaanse eik, best lang aanhangen wanneer het verdroogd is. In het Bos staan er twee, de andere staat op de Hillse kade, maar die boom is nog jong en minder opvallend.
Vorkjesschudder
Zoals gezegd staat de moeraseik bij de rotonde aan het einde van het pad wat het Bos inloopt. Maar wat staat daar nou voor kleurrijk apparaat? Dat is een vorkjesschudder, een nieuwe aanwinst die niet in een gebouwtje paste. Via via kwam dit historische landbouwwerktuig in het Bos terecht en kreeg een mooi plaatsje op de rotonde.
Op de foto’s zie je waarom hij zo genoemd wordt, het lijken net vorken. Na de 2e wereldoorlog werd deze landbouwmachine veel gebruikt. Er liep een paard voor en de vorkjes werden door een krukas via loopwielen aangedreven. De vorkjes liepen precies achter elkaar aan en zo werd het hooi mooi gelijkmatig omhoog gegooid. Het tempo van het paard was bepalend hoe hard de vorkjes ronddraaiden. In regionaal nieuwsblad het Kontakt stond 3 jaar geleden een foto waarop je kon zien hoe dit apparaat in Uitwijk nog gebruikt werd.
Werkzaamheden Duijlweg
Zo zie je dat er altijd wel wat te zien is in het Bos. Mocht je zelf een kijkje willen komen nemen, wijzen we je alvast even op de werkzaamheden aan de Duijlweg. Vanaf 7 december is het tijdelijk niet mogelijk om via de ingang aan de Duijlweg te komen. Je bent dan van harte welkom via de ingang aan de Midgraaf, je begint je wandeling over onze mooie Hillse kade. Uitgebreide info over omleidingen en parkeermogelijkheden vind je bij Locatie en Contact.