Vasthoudend

In het artikel van vandaag gaat het over een plant en een dier die nogal vasthoudend zijn. We hebben het over de grote klit (of klis) en twee waterjuffers, je zult het in de foto’s en het filmpje zien.

Twee vasthoudende waterjuffers

We stonden bij de plas te kijken naar de waterlelie die bloeit en de blauwe waterjuffers die graag langs het water vertoeven. Plotseling zagen we twee waterjuffers verward in een spinnenweb en hebben die even gered. Ze zaten aan elkaar vast, het bleken azuurwaterjuffers, waarvan het mannetje prachtig blauw met zwart is en het vrouwtje groen met zwart. Ze hebben even gerust, gerekt en gestrekt op mijn vinger en gingen er toen, nog steeds aan elkaar vast, weer vandoor.

In Nederland en België komen er alleen al 15 soorten waterjuffers voor, wist je dat ze hun leven begonnen als larve in het water? En twee libellen die aan elkaar vast hangen net als in ons filmpje, die zijn bezig met de voortplanting. Het mannetje pakt het vrouwtje met zijn achterlijf achter de kop, waarna ze wel verplicht is met hem mee te vliegen. Wanneer zij haar achterlijf naar de onderzijde van het mannetje brengt, ontstaat het ‘libellenhart’. Een bijzonder detail is dat het mannetje eerst het sperma van zijn voorgangers verwijdert voor hij zijn eigen zaadcellen deponeert. Hoe ingenieus is de natuur.

Grote klit

De grote klit of klis (Arctium lappa) is echt een vasthoudende plant want de klissen hebben weerhaakjes. Wanneer je er dicht langsloopt hang je er met je haren of kleding aan vast. En wanneer de bloemen rijp zijn, laten ze los en dat is zijn manier om zaden te verspreiden buiten de plaats waar hij op dat moment groeit. Je hebt misschien weleens de konikpaarden en runderen gezien bij Loevestein met hun manen en staarten vol klissen, zo worden zaden verspreid. De dieren hebben er geen last van, op een gegeven moment zijn ze ze kwijt.

De bladeren van deze plant zijn enorm en hebben een prachtige vorm. Je kunt ze gebruiken om een afdruk in cement van te maken als decoratie of voor een vogelbadje. In dit filmpje zie je hoe dat moet. De wortel van de klis is zelfs eetbaar, hij is sappig en kan net als schorseneren of pastinaken worden verwerkt. Je kunt hem gewoon koken, roken, frituren, in de stamppot verwerken en stomen.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of Twitter en blijf helemaal op de hoogte!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *