Van ouderwets tot bij-de-tijd

Wanneer je het Bos weleens hebt bezocht weet je dat we houden van de dingen en manieren van vroeger. Jan doet al zijn hele leven zijn best om die oude dingen te verzamelen. Het is fijn om dat weer aan onze bezoekers te kunnen laten zien, want zo houden we de ‘vroegere tijden’ een beetje levend.

Voederbieten

Op Noord staan voederbieten en hopelijk doen ze het beter dan vorig jaar met deze groeizame regenbuien. Cees houdt ze bij, want ze zijn bestemd voor zijn paarden. Die paarden spant hij ook in als de bieten geoogst moeten worden, dat is een prachtig gezicht. Heb je het filmpje van 2 jaar geleden weleens gezien?

Bietenoogst met paard en wagen
Bietenoogst met paard en wagen
Oude bietensnijder

Maar wat gebeurt er daarna met de bieten. Paarden kunnen ze wel eten zonder dat ze fijn gemaakt worden, maar ander vee niet. Daarvoor gebruikte men vroeger een bietensnijder die met de hand bediend werd. Zo eentje staat nu in het Bos en is door Jan van een likje verf en wat olie en smeer voorzien: een echt Bentall Unchokable.

Wat is hij mooi geworden hè, hij draait zelfs weer. Op internet vonden we een filmpje hoe zo’n apparaat werkt, alleen kun je met die van ons nog kiezen of je reepjes of schijfjes wilt. Een nog meer bijzonder exemplaar dus. Jan heeft er een verhaal bij gemaakt en ook vermeld waar hij vandaan komt.

Bietensnijder Bentall Unchokable
(unchokable = verstopt of stagneert niet)
Vooroorlogs Engels fabricaat van het bedrijf Bentall uit Heybridge, ten noordoosten van Londen.
Het apparaat werd gebruikt voor het snijden van bieten, wortelen, rapen, knollen en aardappelen. Dit is een uniek exemplaar, want door het omzetten van de klep in de stortbak worden naar keuze schijfjes of reepjes gesneden.
Aan de rechterzijkant staat ‘Massee & Zoon te Goes’. Deze snijder is gemaakt voor deze firma in landbouwwerktuigen. De stenen loods van dit bedrijf moest wijken vanwege de herinrichting van het stationsgebied te Goes en staat sinds 1985 in het Openluchtmuseum te Arnhem.
Dit exemplaar is afkomstig van landbouwer Huib Bakker uit Werkendam (plaatselijk beter bekend als ‘De rijke jongeling’) en is via Martin van Drunen uit Uppel in het Duyls Bos terecht gekomen.

Bij-de-tijd

Ondanks dat we van de manieren van vroeger houden, gaan we met sommige dingen wel mee met de tijd. Zo kun je aan de poort via de QR-code de website bekijken en hebben we sinds kort ook een QR-code op onze giftenbus. Tegenwoordig hebben weinig mensen nog kleingeld op zak en alles kan met je telefoon, dus daar hebben we op ingespeeld.

Je richt je camera van je mobiel op de code, op de foto’s hieronder zien je hoe dat werkt. Je komt op de website van de Rabobank en vervolgens kun je een bedrag invullen, supersimpel. Dus…. alvast bedankt als je hem gebruikt na je bezoek!

2 antwoorden op “Van ouderwets tot bij-de-tijd”

  1. Hoi Jan, wat een mooi/ leuk verhaal over de bietensnijder.
    Goed dat je met de tijd mee gaat, knap hoor.
    Voor mij is het ook een vraag , oeps hoe werkt dat nu weer de QR- code gebruiken. Nou ja dat zie ik dan wel weer,
    Eerdaags hoop ik weer te komen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *