Van bloem tot vrucht

Het voorjaar is het meest groeizame seizoen van het hele jaar. Dan gebeurt er zoveel in de natuur, maar vooral bij planten en bomen die vrucht gaan dragen. De bloem bevat het vruchtbeginsel wat zich gaat vormen tot vrucht. Ze gaan bloeien als het nog best koud is en voor sommige soorten is dat weleens tricky. Voor de appelbomen bijvoorbeeld; zoals je vast wel weet zijn er fruittelers die bij nachtvorst gaan beregenen en dan zie je ‘s morgens opeens een boomgaard vol ijspegels.

In het Bos gaan we niet zover, we zorgen goed voor de flora maar hoeven niet van de opbrengst te leven dus wordt er niet beregend. Nu het zo droog is moet er soms wel een handje, of zeg liever een gietertje, geholpen worden. Zo ook bij de hopplantjes. Ries (op de foto’s geholpen door Gerrit) heeft ze trouw water gegeven en er is maar 1 plantje doodgaan van de 24. Moet gezegd worden dat dat ook wel een ieniemienie plantje was.

In onderstaand filmpje zie je de diverse stadia van bloei naar vrucht. De vruchten zijn, op de aardbei na, nog niet plukrijp, maar bij de vroege kers hoeven we ons daar nooit zorgen om te maken…. die wordt altijd geoogst door de vogels! Dat doen ze trouwens best slordig, want de helft vinden we terug op de grond.
In de appelbomen zaten ook spinselmotten, herken je ze nog uit dat artikel over kriebelbeestjes? De spinselmotten maken spinsels om hun rupsen tegen vogels en roofinsecten te beschermen , terwijl ze de bladeren van de bomen knagen. Dus het kan verder weinig kwaad, onze appels groeien wel door.

Wist je trouwens dat Duyls Bos sinds kort ook een kanaal op Youtube heeft? Daar kun je alle filmpjes van de website nog eens terugkijken als je dat leuk vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *