Van alle markten thuis

Wanneer je zoiets als het Bos beheert moet je wel van alle markten thuis zijn. Fruitbomen, gewone bomen, tuinplanten, wilde planten, schapen, waterbeheer, vogels, insecten, ecologie, geschiedenis van gereedschappen en gebruiksvoorwerpen…. teveel om op te noemen. Er is dus ook altijd wel iets te doen. Vandaag laten we je meekijken hoe Jan de eerste appels van het seizoen oogst en hoe de schapen van het ene weitje in het andere moeten.

Yellow
De Yellow appelboom midden achteraan
De Yellow appelboom midden achteraan

De vroegste appels om te oogsten zijn de Yellow, een oud appelras wat vermoedelijk rond de Oostzee vandaan komt. Het is een mooie groengele appel, die goed gebruikt kan worden voor de appelmoes. Hij smaakt friszuur volgens de beschrijving… nou ik heb een hap geproefd en kan je vertellen dat hij meer zuur dan fris smaakte. Jan moest lachen omdat mijn gezicht helemaal vertrok. De rest van die appel was voor de vogels, dat snap je!

Schapen verweiden

De schapen verzetten van het ene in het andere weitje is een terugkerend fenomeen in het Bos. Onze weitjes zijn niet zo groot, dus moeten we de schapen regelmatig verzetten, verweiden zoals dat heet. Maar er zit een brug tussen, dat is spannend, klinkt anders en soms hebben we schapen die er niet over durven.
Deze moeder heeft er niet zo’n probleem mee en zo te zien haar lammeren ook niet, want ze blijven overal treuzelen. Daarvoor loopt Jenny erbij om ze tot orde te roepen, zodat ze netjes achter de moeder aangaan naar het verse gras. Jan had al een afgewaaide populierentak in het weitje gegooid, daar gingen ze direct op af. Wel nadat ze eerst even de ruif gecheckt hadden of er niet toevallig brokjes in lagen.

2 antwoorden op “Van alle markten thuis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *