Stormschade

Vorig weekend werd Nederland geteisterd door storm Ciara en dan is het voor ons ook altijd spannend of alles in het Bos zich staande houdt. Op het moment zelf is het te gevaarlijk om in het Bos te zijn, omdat er altijd een kans is dat er dode takken naar beneden komen suizen. Dat is ook de reden dat we vandaag de mogelijkheid om sneeuwklokjes te komen bekijken hebben moeten laten vervallen, omdat nu storm Dennis verwacht werd.

Dode takken die door de wind uit de bomen geblazen worden is op zich prima, zolang ze niets beschadigen. De dagen erna wordt het hout geraapt en gesorteerd om later weer lekker warm van te worden. Maar er zijn ook zieke bomen die zich tijdens windvlagen niet meer overeind kunnen houden. Één daarvan was de haagbeuk (Carpinus Betulus) bij het bruggetje, die zo mooi schuin hing over de grote plas. Hij stond op de agenda om in de komende weken omgezaagd te gaan worden, zodat hij niet in het water zou vallen en de wilgen die daar langs de rand staan zou beschadigen.

De zwaartekracht heeft hem parten gespeeld met de harde wind en hij is omgegaan vorige week zondag en ja natuurlijk over de grote plas….. Dat was wel een tegenvaller want het kost weer veel zweetdruppels om hem in stukken gezaagd te krijgen. Wél mooi is de windworp die ontstaan is, zodat we jullie daar nu over kunnen vertellen; een windworp ontstaat wanneer een boom met wortel en al omgaat. Dat kan zijn omdat de wortels zijn afgestorven maar ook door bepaalde soorten rupsen of door schimmelaantastingen óf dat hij op een drassige ondergrond staat en bij storm te weinig houvast heeft. Het bijzondere van zo’n windworp is dat het een broedplaats kan gaan vormen voor bepaalde soorten vogels waaronder het ijsvogeltje. In het Bos ligt deze windworp daarvoor niet goed omdat hij naast het bruggetje ligt, dus te onrustig om als broedplaats te dienen.

Zoals je op onderstaande foto’s kunt zien was deze haagbeuk aangetast, volgens een kenner waarschijnlijk door zonnebrand. Dat ontstaat wanneer de temperatuur onder de bast zo hoog oploopt dat hij barst en daarna een broedplaats voor schimmels en zwammen wordt en uiteindelijk afsterft.
Jan heeft de boom al ontdaan van alle dunne takken en daar bossen van gemaakt. Nu moeten er eerst nog wat dikke taken afgezaagd worden eer hij omhoog getakeld en klein gezaagd kan worden. Je snapt wel dat wordt weer minstens 10x warm met deze haagbeuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *