Spoaien

Huh spoaien? Heb je de titel al hardop gezegd? Het is het dialect uit deze streek voor spitten… en de vraag is: hedde gij oewe moestuin al omgespoaid vûr de weinter?
Nou Jan is nog bezig hoor! Hij doet elke keer twee zogenaamde ritten (rijen) en gaat dan weer een stukje zagen of snoeien of verder aan het bakhuis werken. Afwisseling is de beste manier om rugpijn te voorkomen en het gaat niet vervelen.

Spitten is een bezigheid die elk jaar terugkomt, dan wordt de moestuin omgezet in vruchtbare grond voor nieuw te planten gewassen. De encyclopedie geeft als uitleg: “Spitten is een kerende grondbewerking van de bovenste laag van de grond (bouwvoor). Hierbij wordt deze laag zodanig omgedraaid dat het onkruid en de eventueel opgebrachte stalmest of kunstmest onder de grond komt.” In het Bos geen stalmest of kunstmest, wij gebruiken onze eigen compost ervoor, want weet je het verhaal nog over het baggeren en de composthoop? Vanaf dat verhaal gaan we nu verder.

Jenny verdeelt de compost van de twee jaar oude composthoop over de moestuin en Jan schept ook nog wat van de baggerspecie in de spitvoor eer hij de grond plus voedselrijke toevoegingen omspit. Af en toe komt hij nog een pluizig, leeg muizennest tegen in de grond, dat wordt gewoon meegespit. Al met al wordt het een prima grondje voor nieuwe gewassen straks in het voorjaar!

De laatste foto in het filmpje is een sfeerfoto die vandaag ook op Instagram geplaatst is. Wist je trouwens dat de Instagramfoto’s doorgezet worden naar het tabblad Foto’s op deze website? Om de paar dagen zijn daar dus nieuwe foto’s te zien.

2 antwoorden op “Spoaien”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *