Spektakel in de hoge bomen

Bomen, het Bos staat er vol mee. Gewone en bijzondere bomen, kleine bomen, grote bomen en vooral ook hele gróte bomen. Die laatsten zijn niet geplant door Jan en Jenny, maar al in 1953 aangeplant door de vorige eigenaar, voor de klompenmakerij. Jan en Jenny kochten het perceel plus 110 bomen in 1977, het verhaal daarvan kun je in een eerder artikel lezen.

Populieren

Er staan diverse soorten populieren in het Bos. Zo kon je vorige week al lezen over een van de Italiaanse populieren die omgewaaid was op de Hillse kade. Maar de hoogste soorten staan echt in het Bos zelf.  Zo hebben we om te beginnen de Populus x canadensis ‘Robusta’, die zorgt voor flink wat rommel in het voorjaar. De mannelijke katjes vallen dan, de vrouwelijke blijven hangen en zorgen voor de pluizen. Jan heeft er heel wat werk aan om al die katjes uit de sloot te vissen.

Als hij dat niet zou doen gaat zich methaangas vormen in het water en verstikt het alles. Dus na het baggeren in de winter, volgt in het voorjaar het scheppen. Ja je weet het, er is altijd wat te doen in het Bos.

Ouderdom komt met gebreken

Dan hebben we ook nog de Populus x canadensis ‘Marilandica’, Jan noemt ze pluizers omdat ze van die grote pluizige wolvlokken rondsneeuwen later in het voorjaar. Een aantal van deze 35 meter hoge, oude knarren hadden lange, ver overhangende takken gevormd. Die waren niet geheel ongevaarlijk en tartten de zwaartekracht. Daar moest iets mee gebeuren, die bomen moesten gekandelaberd worden. Dat wil zeggen dat de kruin heel sterk ingekort wordt. Dat was echt een klus waar specialisten aan te pas moesten komen.

De hoge bomen van het Bos
De hoge bomen van het Bos
Boomverzorgers

Jan zocht contact met Erik de Groot, gespecialiseerde boomverzorger uit Almkerk. Erik kwam kijken en schatte het werk in en zei dat er ook nog collega’s aan te pas moesten komen. Hij kwam op 15 april samen met zoon Daan en collega-boomverzorgers Jeroen, Sjosjan en Thijs. In het Bos stonden de Jannen en Ries klaar om de gezaagde takken zo snel mogelijk van de werkplek af te slepen.

Deze specialisten zijn op hun beurt allemaal keien in hun vak, want ze doen zelfs mee aan de NK en WK boomverzorging en Jeroen organiseert daarnaast nog een oefenwedstrijd die Lekker Belangrijk heet. Dus de mannen die Erik had gevraagd om onze bomen op te knappen samen met hem, waren niet de minste!

De boomverzorgers in actie ruim 30 meter boven de grond
De boomverzorgers in actie ruim 30 meter boven de grond

Het kostte hen ruim een half uur om de werp- en veiligheidslijnen op de juiste plekken te krijgen. Dat dezen ze met een soort schieter, of met de hand. Dat laatste is een van de wedstrijdelementen, net als het klimmen. Soms hingen er wel 8 verschillend gekleurde lijnen vanaf de kruin omlaag, met diverse functies.

Alpinisten in het Bos

De kippen waren in het begin helemaal over de flos, die dachten dat er grote roofvogels in de bomen zaten. Maar na een tijdje snapten ze dat er geen gevaar te duchten was. Wij van het Bos hebben soms met open mond staan kijken naar de alpinisten in onze hoge bomen. Zo kun je ze echt wel noemen, kijk zelf maar en bedenk dat ze én verstand van bomen snoeien moeten hebben én van klimwerk én van hoe een boom of tak gaat vallen. En dat allemaal op ruim 30 meter hoogte, wat een spektakel was dat!

RECTIFICATIE: Jeroen is NK-kampioen klimmen en niet WK-kampioen zoals in het filmpje wordt gemeld.

8 antwoorden op “Spektakel in de hoge bomen”

    1. Ik voelde me inderdaad een beetje een bofkont Loes, keek er al weken naar uit! En dat delen…. natuurlijk doen we dat, we willen onze volgers graag betrokken houden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *