Afgelopen zaterdag was een spannende dag, er moest een van de oude populieren omgezaagd worden. De valrichting was waar de spanning zat; hij moest over de plas, de moestuin en richting Zuid. De boom helde echter over naar een iets andere richting en zou schade kunnen veroorzaken die niet gewenst was.
Voorbereidingen
Jan had al wekenlang voorbereidingen getroffen met snoeiwerk. Daarvan lieten we jullie al meekijken. Maar ook bij de stam moest nog wat werk verricht, want anders kon Erik de Groot er niet bij met de grote kettingzaag. De Jannen gingen daar dus ook aan de slag de week voor de grote klap.
Over de populier
De 70 jaar oude Marilandica populier (Populus ×canadensis ‘Marilandica) is direct na de watersnoodramp in 1953 geplant. Er stonden er 110 op het terrein toen Jan en Jenny het in 1977 kochten. Intussen staan er nog ongeveer 50. Imposant wanneer je naast de boom staat en de ruwe bast bekijkt en beseft hoeveel jaar hij daar al staat in weer en wind. Zijn wortels wijd uitgespreid, je ziet er duidelijk een lopen boven de duiker in het slootje ernaast.
Populierenhout wordt van oudsher geassocieerd met hergeboorte, hoop, ouderdom, doorzettingsvermogen en bescherming. Voor nog meer leuke populierenweetjes, kun je op tuinweb terecht. Voor weetjes over deze specifieke soort heeft Wikipedia een pagina.
Deze boom helde gevaarlijk over en bij een storm uit de verkeerde hoek, zou hij veel schade aan de bebouwing kunnen maken. Ook liet hij tijdens droge perioden gevaarlijk veel takken vallen, ook wel summer drop genoemd. Maar bij het vellen van een boom met een stamomtrek van 120×140 cm, een hoogte van 35 meter en een gewicht van 18 ton, komt heel wat expertise kijken.
De spannende zaagklus
Zoals gezegd hadden we experts nodig voor de klus, daarvoor hebben we Erik de Groot weer gevraagd. Weer, omdat hij vorig jaar ook zo’n flinke reus heeft geveld bij ons. Hij kwam een paar dagen tevoren met zoon Daan (boomverzorger in opleiding) en collega boomverzorger Jotte Brand om de strop alvast op de juiste hoogte (zo’n 28m hoog) te bevestigen. Op de dag zelf kwamen Kees en Matijs van Muyden met een enorme rupskraan om te assisteren. We nemen je stap voor stap mee in een wat langer filmpje dan je bent gewend. Hopelijk vind je het spannend genoeg om af te kijken.
En toen was er nog een geknakte tak
In ons schapenweitje staan ook populieren en van een daarvan was een tak geknapt en getordeerd. We kregen hem zelf niet verwijderd, maar veiligheidshalve moest hij er wel af. Dat heeft Daan nog even gedaan, hij klom erin en klaarde de klus vlekkeloos. Kijk maar eens hoe dat klimmen langs een lijn in zijn werk gaat. Het ziet er simpel uit, maar vergt wel veel kennis en energie.
Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?
Wat een werk!! Weer een prachtig filmpje Agnes. Geniet ervan.
Het was inderdaad een grote klus Annie, dank voor je compliment 🌳
Chapeau voor de zeer harde werkers en ook de werkvoorbereiders; kunnen ook niet gemist worden; alles moet in etappes gedaan worden! Geweldig!
En ook het filmen op z’n tijd; overal in de buurt zijn is ook knap!
Sterkte met alles!!!
Dat zullen ze leuk vinden om te horen Nelly (en ik ook 😊) dankjewel. Het was een spectaculaire klus 🌳🪚
Wat een mooie film over het omzagen en klein maken van die populier. Ook heel leuk, de details van b.v. bemodderde kettingen en losse stukken hout en knoppen van de boom.
Stoere mannen hoor, die bomenjongens. Krijg al rubberen benen als ik naar de hoogte van die boom kijk.
Dankjewel voor je compliment Ruth. Het filmpje was best lang maar dat kon niet anders, ik had 250 foto’s en filmpjes gemaakt 🙄 En wat je schrijft over bibberknieën is herkenbaar. Maar het stoere team van Erik de Groot heeft daar totaal geen last van 👀🌳