Snoeien en bloeien

Snoeien doet groeien/bloeien is een oud gezegde. Het klopt wel, want sommige soorten gedijen echt veel beter als ze af en toe goed teruggesnoeid worden.

Drastisch snoeien

In het Bos wordt ook veel gesnoeid, daarbij laten we jullie vaak meekijken. Nu is Jan wat drastischer aan het snoeien langs de moestuin. De reden daarvan is dat een van de oude populieren omgezaagd moet worden. Dat kunnen we zelf niet, daarvoor komt Erik de Groot weer, zoals ook bij de populier die vorig jaar om moest.

De boom waar we het nu over hebben staat middenin het Bos en moet gecontroleerd over de moestuin richting Zuid gaan vallen. Dat kan pas gebeuren als de grond niet drassig is. In afwachting daarvan snoeit Jan de rand tussen de sloot en de moestuin, om de schade te beperken.

Bijzondere zwam

Bij het snoeien kwamen we op een prunus (kers) witte dingen tegen. Geen paddenstoelen maar grote, harde, dikke strepen en dotten op de stam. Het bleek de boomgaardvuurzwam (Phellinus tuberculosus), dat is een schimmel die voornamelijk groeit op prunussoorten. Hij is opgebouwd uit verschillende buisjeslagen; hoe meer laagjes, hoe ouder de zwam. De ‘samenleving’ met de gastboom kan wel tientallen jaren duren. De zwam groeit van binnenuit waardoor hij lang niet zichtbaar is, maar doodt de boom uiteindelijk.

In Nederland was deze zwam eerst zeldzaam, maar sinds 2020 staat hij op de rode lijst in de categorie ‘Kwetsbaar’.

Bloeiende prunus thuis

Van de afgesnoeide prunustakken namen we een bosje meer naar huis en het duurde even, maar de knoppen gingen open en stonden prachtig op de vaas. We hebben er foto’s van gemaakt om je mee te laten genieten.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “Snoeien en bloeien”

  1. Weer een prachtig filmpje gemaakt. Vooral van het vele werk, wat Jan verzet.
    Er is altijd wat te doen hey!
    Ga zo door met z’n allen. Sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *