Snippers en krullen

Waar denk je aan bij deze titel? In de context van het Bos misschien wel aan hout en daarin heb je deels gelijk.

Snipperen

De snippers komen van de grote populier die onlangs geveld is. Herinner je je de enorme stukken stam nog en de hoge stapel takken? De stukken stam zijn zo goed als klein gezaagd en gehakt, maar voor de takken kwam Erik nog een keer terug met zijn versnipperaar.  Zo’n professioneel apparaat gaat als de brandweer, in een half uurtje hadden Erik en Jan de stapel weggewerkt.

De snippers zijn verdeeld over het olifantenpaadje op Noord. Op deze manier wordt de hele boom gebruikt; het hout voor de kachel, we hebben schijven gezaagd om te verkopen, er zijn 2 afstammelingen gepoot en het restje zorgt als snippers op het paadje voor schone, droge voeten. Hoe circulair wil je het hebben!

Krullen

De krullen gaan niet over hout, maar over een plant die iedereen wel kent: de varen. Deze mooie planten, waarvan vele soorten zijn, hebben allemaal dezelfde eigenschap, het blad ontrolt zich namelijk vanuit een mooie krul. Eerst ziet het er een beetje houtachtig en onooglijk uit, maar hij wordt steeds mooier naargelang hij verder uitrolt. Ziet dat er niet fascinerend uit?

De bladen worden ook wel veren genoemd en wegens de afwijkende anatomie van varens ten opzichte van hogere planten spreek je van veren of bladen, niet van bladeren. Jong blad heeft bij het uitkomen trouwens de vorm van een bisschopsstaf zie je dat?

Varen
Varen

Varens houden van schaduw en vochtigheid, maar als je een varen binnen hebt zorgen ze juist voor vochtigheid en zuiveren ze de lucht. Ze hebben een wortelstok, maar vermenigvuldigen zich door middel van sporen. Kortom een veelzijdig en oeroud plantengeslacht.

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken? 

2 antwoorden op “Snippers en krullen”

  1. Wij hadden varens die zich vooral voortplanten door middel van wortelstokken, die zo krachtig waren dat ze grindtegels van 40 bij 60 omhoog drukten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *