Sneeuwroem en logees

Sneeuwroem? We hebben geen sneeuw gezien deze winter denk je. Ja dat klopt helemaal, maar Sneeuwroem is een bloemetje dat nu een mooie blauwe vlek vormt vormt in het Bos. Het is een bolgewasje uit de aspergefamilie en komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied (Kreta) en Turkije. De botanische naam Chionodoxa is afgeleid van het Griekse woord ‘chiōn’ dat sneeuw betekent en ‘doxa’ dat mening, opvatting, eer, roem, heerlijkheid, trots of glans betekent.

In Nederland is Sneeuwroem rond 1880 ingevoerd en langzaam verwilderd als stinsenplant, er is een grote en een kleine variant die erg weinig van elkaar verschillen. In het Bos staat alleen de blauwe, maar er zijn ook roze en een witte varianten verkrijgbaar.

En dan onze logees, ja hoor er zijn weer schapen in het Bos gearriveerd! Een moeder met 2 zoons zorgen ervoor dat het gras weer kort gehouden wordt.  De moeder heeft vorig jaar ook bij ons gelogeerd, dus die is bekend met het Bos. De rammetjes zijn haast 4 weken oud en vinden het nog best fris zo buiten. Er staat een schuilhokje in de wei, daar verblijven ze ‘s nachts lekker tegen mama aan.  Overdag drinken ze bij de moeder en dartelen ze rond, echt grappig om naar te kijken die kleintjes!

2 antwoorden op “Sneeuwroem en logees”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *