Sneeuwklokjes in de polder, kom kijken!

Sneeuwklokjes (Galanthus nivallis) wie kent ze niet? Zo’n teer, eenvoudig bloemetje dat na de winterperiode mensen blij maakt, want het is een voorbode van de lente die eraan komt. Het is ook niet voor niets het symbool voor hoop en ontwaken.
De officiële naam is afgeleid van de Griekse woorden gala (melk) en anthos (bloem) en nivallis betekent sneeuw in het Latijn. Er zijn 19 soorten bekend, zelfs met dubbele kelkjes en je hebt vroege en late soorten van dit bolgewasje.  Maar er zijn wel 500 zogenaamde cultivars, dat wil zeggen dat er van een bepaalde soort weer een veredeling gemaakt is, die er net iets anders uitziet.

Een paar weken geleden stond hij nog mooi scheef te zijn

Bijzonder is eigenlijk wel dat de bloem wit lijkt, maar eigenlijk kleurloos is. Wanneer je een wit blaadje fijnwrijft tussen je vingers, blijkt het een glashelder blaadje te zijn. Je hebt dan de luchtbelletjes tussen de bladcellen uit gewreven en juist die luchtbelletjes weerkaatsen het invallende licht in alle richtingen, waardoor wij het bloemblad als wit zien.

Wist je trouwens dat

  • sneeuwklokjes in januari en februari bloeien, soms zelfs al in december
  • de bolletjes zich vermeerderen
  • je de pollen door kunt steken en zodoende op meerdere plaatsen planten (de duizenden sneeuwklokjes in het Bos zijn afkomstig van 1 gekregen kistje bolletjes decennia geleden)
  • alle delen van sneeuwklokjes giftig zijn
  • je ze ook kunt zaaien door, nadat ze uitgebloeid zijn, de halfopen gelige, zaaddozen in de grond te stoppen
  •  je het loof moet laten staan totdat het afsterft, daar haalt het bolletje nog kracht uit om zich te vermeerderen
  • er een mierenbroodje aan het zaadje zit wat mieren aan hun larven voeren, zo wordt ook zaad verspreid
  • sneeuwklokjes sinds de 18e eeuw in Nederland bekend zijn
  • de bloemetjes zich op relatief warme dagen wat wijder openen, zodat insecten er goed bij kunnen
  • sneeuwklokjes van een zonnig plekje houden
  • sneeuwklokjes ook wel stinsenplanten genoemd worden. Stinsenplanten zijn in de regel voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen. Deze planten zijn lang geleden van buiten Nederland aangevoerd en aangeplant om te verwilderen en hebben stand gehouden

(bronnen: Landleven en Flora van Nederland)

Wil jij ook graag komen kijken naar de vele sneeuwklokjes in het Bos?
Op zaterdag 15 en zondag 16 februari ben je tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom om te komen genieten en te speuren wat je nog meer aan bloeiende planten kunt ontdekken. Trek je schoeisel aan wat tegen een beetje modder kan?
De toegang is voor automobilisten vanaf de Midgraaf via de Hillse kade, er staat een banner aan de weg. Voetgangers en fietsers kunnen via de poort aan de Duijlweg, ook daar staat een banner aan de weg.  Voor mensen die slecht ter been zijn is beperkte parkeerplaats op het terrein via de poort aan de Duijlweg.

2 antwoorden op “Sneeuwklokjes in de polder, kom kijken!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *