In het vorige artikel hebben we je per ongeluk op het verkeerde been gezet. We schreven dat het artikel van deze week over de boomfeestdag zou gaan. Dat komt volgende week, we waren dus een weekje abuis, excuses! Deze week verblijden we je met de duizenden sneeuwklokjes die nu bloeien in het Bos.
Voorjaarsbodes
Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) zijn echt voorjaarsbodes, dit kleine bolgewasje steekt als eerste het kopje boven de grond. Het kan al zo vroeg bloeien dankzij de voedingsstoffen die het in het voorgaande groeiseizoen in de ondergrondse bol heeft opgeslagen. Wist je dat er wereldwijd wel 2000 soorten bestaan? Bij ons zijn er een aantal soorten, maar ze zijn haast niet uit elkaar te houden. Daar beginnen we ook niet aan, wel hebben we op Zuid een soort wat al in november bloeit. Daarover schreven we al eens, dat kun je hier teruglezen.
Bolletjes van sneeuwklokjes vermeerderen zich best gemakkelijk. De pol dijt dan lekker uit. Verspreiden doen ze zich via bijvoorbeeld muizen die met de bolletjes gaan slepen, of zaad wat door insecten of mieren meegenomen wordt. Wil je zo’n pol verplanten, wacht dan tot ze uitgebloeid zijn. We schrijven elk jaar wel over het sneeuwklokjestapijt in het Bos en alle weetjes zijn ongeveer wel verteld. Zelf vinden we het leukst om te vertellen waar al onze sneeuwklokjes vandaan komen.
Waar komen al onze sneeuwklokjes vandaan?
Toen Jan en Jenny het Bos hadden gekocht in 1977 stonden er alleen maar populieren en wat andere struikjes, maar geen één sneeuwklokje. Een stukje verderop langs de Duijlweg stond de boerderij van Bas de Peuter. Die boerderij is intussen verdwenen, nu staat de Bloemplaat Hoeve op diezelfde plek. Bij die oude boerderij stond elk voorjaar “lente in den Duijl” in het gras geschreven met sneeuwklokjes. In 1978 bracht Bas een houten kistje vol met uitgebloeide sneeuwklokjes om in het Bos te planten. Die bolletjes zijn het begin van de duizenden die er nu staan. Jenny heeft elk voorjaar na de bloei weer bolletjes uitgegraven en op andere plekken in het Bos gezet. Kijk je mee hoeveel er nu te zien zijn in het Bos? Dit weekend (17 en 18 februari) gaan we er speciaal voor open, kom je ook?
Beluister ook het radiointerview met Michel Pruijmboom van Radio A-FM in verband met ons sneeuwklokjesweekend.
Wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op Facebook, Instagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!