Sneeuw op 1 april

1 april haalde een koude grap uit met de lente, ‘s morgens lag er een laagje sneeuw. We hebben foto’s gemaakt om dat vast te leggen en daar een filmpje van gemaakt.

1 april grappen

1 april staat wereldwijd bekend als de dag waarop mensen elkaar voor de gek houden en wordt ook wel het feest van de zotten genoemd. Een oorsprong is nooit echt gevonden. In Nederland zijn uitspraken zoals ‘1 april, kikker in je bil’ of ‘op 1 april verloor Alva zijn bril’ waarbij den Briel wordt bedoeld. Er zijn genoeg zaken bekend waarin zelfs het journaal meedeed aan deze voor-de-gek-houderij. Op Wikipedia staan er heel wat verzameld, vermakelijk om te lezen.

Sneeuw op 1 april 2022 was geen grap
Sneeuw op 1 april 2022 was geen grap
April doet wat hij wil

Omdát er dus ook grappen verspreid worden via nieuws en social media, keken we eerst op welke dag sneeuw werd voorspeld door het weerbericht. Dat was dus 31 maart én 1 april en het bleek geen grap maar een kwestie van ‘april doet wat hij wil’ of ‘aprilletje zoet geeft nog weleens een witte hoed’.

Is sneeuw in april bijzonder?

Voor ons is het niet zo erg, maar voor de fruittelers, de vogels en de ontluikende natuur kwam dit als een onaangename verrassing. Het was het een na dikste pak sneeuw in april ooit. Het dikste viel in 1978 op 11 april.

Sneeuw in april is niet bijzonder in Nederland, al komt het deze eeuw door klimaatverandering steeds minder vaak voor. In de vorige eeuw sneeuwde het in april gemiddeld op 6 dagen wel ergens in ons land en één keer in 2 jaar tijd werd het ook lokaal wit. In het huidige klimaat, van 1991 tot en met 2020, is dit aantal sneeuwdagen gedaald tot 2 en slechts één keer in 4 jaar tijd blijft sneeuw lokaal nog liggen.

Sinds het begin van de sneeuwmetingen in 1951, kwam het bijna ieder jaar wel tot (natte) aprilsneeuw, alleen in de jaren 1974, 1987 en in 1993 was dat niet het geval. Zetten we dat af tegen deze eeuw, dan neemt het aantal sneeuwloze aprilmaanden duidelijk af. Zo viel er in 2002, 2007, 2009, 2011, 2014 en 2020 nergens in ons land sneeuw in april, in alle andere jaren wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *