Slaapmutsje

Ken jij het slaapmutsje, de plant welteverstaan en niet het borreltje of de muts? Eschscholzia californica zoals de officiële naam is, wordt ook wel goudpapaver genoemd en is een kruidachtige plant uit de papaverfamilie. Deze opvallende bloem is een symbool voor de staat Californië omdat hij daar veel voorkomt en er naar genoemd is.

Slaapmutsje

Die mooie Latijnse naam Eschscholzia heeft hij gekregen van botanicus Adelbert van Chamiso (1781-1836) die hem ‘uitvond’ en eer wilde bewijzen aan schrijver van botanische boeken professor Eschscholz. De Nederlandse naam slaapmutsje kreeg hij omdat hij rustgevend en slaap verbeterend werkt, omdat hij ‘s nachts dichtgaat en omdat de bloem soms op een slaapmuts lijkt met die punt eraan. Hieronder zie je de stadia van bloei, apart hè dat mutsje?!

De oranje bloemen zijn nu echt een prachtige blikvanger tussen de andere bloemen op Zuid. Vorig jaar zijn ze daar samen met andere (meest wilde) bloemen gezaaid en dit jaar zijn ze weer in ruime aantallen aanwezig, uit zichzelf opgekomen. Ze houden heel erg van zon en sluiten de bloemen ‘s nachts en als het somber, regenachtig weer is. Ze worden zo’n 30 cm hoog, groeien goed op arme grond en de bladeren van het slaapmutsje zijn eetbaar als groente. Deze plant heeft ook geneeskracht en laat mensen beter slapen, zonder dat het verslavend is, hij wordt daarnaast nog gebruikt als kalmeringsmiddel voor onrustige kinderen(ADHD).

Bijzonder toch, al deze eigenschappen van zo’n plantje? Afgelopen week hoorde ik de volgende zin ‘Blijf je verwonderen. Laat je overdonderen. Zie in het gewone het bijzondere.’ Het komt uit het liedje Verwonderen van Huub van der Lubbe.  En dát beste lezers moeten we echt doen…. blijven verwonderen, juist in deze lastige tijd waarin de kleine dingen groot worden in ons (door Corona beperkte) dagelijkse leven!

2 antwoorden op “Slaapmutsje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *