September

September betekent zeven, het was de 7de maand van het Romeinse jaar, Romeinen begonnen hun jaar namelijk met maart. Het is de herfstmaand, maar wordt ook wel fruitmaand genoemd. En over fruit gaan we het even hebben deze keer.

Appels

Vele soorten appelbomen staan er in het Bos en op Noord, meestal oude rassen met prachtige namen. We hebben er al meerdere keren een artikel over geschreven, met filmpjes en foto’s van de prachtige bloesem en dit jaar de eerste appels op Noord. We bespuiten ze niet en dat zie je; er zitten plekjes op en soms beestjes in, maar dat doet niets af aan de smaak. Sommige appels rotten aan de boom, dat ontstaat meestal doordat een beestje een gat in de bast heeft gevreten, waardoor er schimmels binnenin kunnen komen. Onderstaande foto’s zijn van de handappel ‘Lombarts Calville’.

En soms is er een verrassing en ‘vinden’ we opeens een appelboompje waarvan we niet wisten dat het er stond en dat stampvol appels zit. Het kwam tevoorschijn tussen het riet in de sloot tussen het Bos en Zuid. Die sloot moest uitgebaggerd worden en tot onze verbazing kwam dit appelboompje tevoorschijn. Het staat in de bosschagerand van het Bos, maar geniet van de zon en heeft geen watergebrek daar aan de rand van de sloot.

Druiven

De druiven zijn ook rijp intussen, maar enige tijd geleden hadden we al bezoekers die mee kwamen eten. Merels zijn namelijk gek op druiven en zodra ze maar iets beginnen te kleuren zijn ze erbij. Soms doen we een net over de druiven, maar dit jaar is dat er niet van gekomen. De merels hadden dus geluk. De oogst was enkele jaren geleden wel groter, kijk maar eens naar dit oude artikel.

Walnoten

Nog een fruitboom waarvan we er meerdere hebben staan in het Bos, ook daar is veel verschil in.  Maar eerst de vraag of de walnoot onder het fruit valt, we zochten het op: ‘Alle vruchten en zaden, of ze nu gecultiveerd zijn of in het wild groeien, vallen onder de noemer ‘fruit’ wanneer ze rauw gegeten kunnen worden.’ Duidelijk denk je dus, nou niet echt, want we vonden ook dit: ‘Noten zijn vruchten – behalve wanneer ze dat niet zijn. “Ze worden gedefinieerd als droge, enkelzadige vruchten met een hoog oliegehalte”, aldus de US Forest Service.’ Wil je er meer over weten klik dan op deze link van Toverleven.

Sommige zijn groot en gemakkelijk te kraken, sommige zijn klein en de noot is haast niet uit zijn bastje te krijgen.  Die laatste zijn bij ons voor de vogels, vooral fazanten  zijn dol op de walnoten die Jan met een hamer kapot slaat en uitstrooit. We schreven er al vaker over, ook hoe gezond ze zijn. Groene (onrijpe) noten worden ook gebruikt, vaak door mensen uit Oosterse landen. Ze maken er wijn, olie of een een zoet nagerecht met honing van. Groene noten worden van half juni tot in juli geplukt, de schil van de noot is dan nog niet hard.

Wist je trouwens dat je op elk woord kunt zoeken in het zoekvenster? Op je PC of laptop staat dat rechts en op je mobiel onderaan. Superhandig, zoek bijvoorbeeld maar eens op ‘noten’!

Wist je dat je op de kleine foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

4 antwoorden op “September”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *