Schoenmakerij en Open Monumentendagen

Aankomend weekend is het weer zover, de jaarlijkse Open Monumentendagen vinden plaats. Het Duyls Bos past precies in het thema van dit jaar, dus hebben wij ons ook aangemeld en staan op de monumentendagwebsite vermeld als een van de deelnemers in Altena.

Thema

Het thema dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’ en dat omvat in principe elk gebouw waar mensen gewoond, geleefd en gewerkt hebben. Dit thema is speciaal gekozen om aan te sluiten bij het thema van de Europese Monumentendagen en om een zo breed mogelijk publiek te bereiken.

Duyls Bos doet mee met Open Monumentendag 2021
Duyls Bos doet mee met Open Monumentendag 2021
Schoenmakerij

Wie ons volgt of het Bos al eens heeft bezocht, weet dat we meerdere items hebben die laten zien hoe vroeger gewerkt en geleefd werd. Onder andere het bakhuis en het Duylhûske. Enige tijd geleden zag je al een sneak preview van onze nieuwste aanwinst: de schoenmakerij. We hebben nieuws…. hij is af! Precies op tijd, nu kun je komend weekend komen kijken naar de schoenmakerij uit vroegere tijden.

Alle materialen en apparaten die erin staan komen uit de familie van (andere) Jan. Zijn opa en vader waren schoenmaker in Nederhemert-Noord (Gelderland) en bezorgden reparaties en nieuwe schoenen met de prachtige oude Gazelle bakfiets.

Fietsenstalling
Fietsenstalling

Nadat de schoenmakerij opgeheven werd door gebrek aan opvolging, werden alle spullen opgeslagen. (Andere) Jan bouwde in de open opslag achter de boerenhoek een prachtige schoenmakerij en naast de deur nog een fietsenstalling. Nu staan alle spullen uitgestald voor onze bezoekers, hij heeft er een nostalgische en gezellige zaak van gemaakt. Het lijkt net of de schoenmaker even weggelopen is van zijn werk. In het filmpje hieronder kun je de opbouw vanaf nul tot nu bekijken. En daarna zien we je vast binnenkort om het zelf te komen bewonderen.

2 antwoorden op “Schoenmakerij en Open Monumentendagen”

    1. Het is echt een nostalgische schoenmakerij geworden Lena. We zijn er trots op, maar alle eer gaat naar andere Jan. Uit zijn familie komen alle spullen en hij heeft ook het onderkomen gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *