Schimmelige zaken

Geen schimmige zaken in het Bos, maar soms wel schimmelige zaken. We blijven ons verwonderen over de dingen die we tegenkomen. Hier rondlopen is nooit zonder resultaat qua foto’s of belevenissen, zolang je je ogen maar open houdt voor alles om je heen.

Wat zijn dát nou?

Dat was de vraag die Jan zichzelf stelde toen hij op de stoep voor het bakhuis een twintigtal piepkleine dingetjes zag liggen. Het leken wel kleine pissebedden, maar hmmm toch ook weer niet.  Sommige bewogen nog een beetje wanneer je daar met je vinger tegenaan kwam, dan kwamen er opeens vleugeltjes tevoorschijn. We hebben er foto’s van gemaakt en toen aan Google Lens gevraagd of die een oplossing had. Die was er, een verrassende: het bleken vliegen met een parasitaire schimmel te zijn, de Entomophthora muscae (letterlijk: insectendoder van de vlieg). Volgens een blog op de website van IVN ook wel klapkontje genoemd.

Sporen van deze schimmel ontkiemen en groeien tussen het uitwendige skelet van het insect tot binnenin zijn lijf. Wanneer de vlieg of mug bijna helemaal door de schimmel is overwoekerd, begint de uitgroei van de schimmel op de zachte plekken van het uitwendige skelet. Dan komen de sporendragende schimmeldraden tevoorschijn, het witte soort van harnas wat je ziet. De vleugeltjes worden gespreid om zoveel mogelijk sporen van Entomophthora te verspreiden. De sporen zijn voorzien van een speciale, zeer kleverige slijmlaag zodat ze heel gemakkelijk aan een volgend geschikt insect blijven kleven. Vind je dit geen spannend verhaal?

Schimmels op een paddenstoel

Veel minder spannend, maar wel bijzonder vonden we dat er opeens gele paddenstoelen stonden langs een van onze kruip-door-sluip-door-paadjes. Dat bleken paddenstoelen te zijn die bedekt waren met een schimmel, die voor die gele kleur zorgde. De goudgele zwameter (Hypomyces chrysospermus), de naam zegt het al, overdekt de paddenstoel met wittige schimmeldraden, die later een goudgele kleur aannemen. Dus geen nieuwe soort paddenstoel, maar wel weer een mooie waarneming in ons Bos.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of Twitter en blijf helemaal op de hoogte!

4 antwoorden op “Schimmelige zaken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *