Rupsen en juffers

Hopelijk griezel je niet van rupsen want we hebben prachtige exemplaren ontdekt en daarnaast zijn er momenteel veel juffers en libellen, daarvan hebben we foto’s gemaakt.

Rupsen van de dagpauwoog

Twee jaar geleden zagen we deze rupsen ook op dezelfde plek op Noord. De grote brandnetel is hun waardplant. Dat betekent dat de rupsen daar de benodigde voeding vinden. Vorig jaar zaten ze er niet, of hebben wij ze net gemist. Dit jaar lazen we op Instagram in een post van de Vlinderstichting dat het weer tijd was, dus gingen we op zoek. Eerst zagen we kaalgevreten brandnetels en ja hoor, daar zaten ze met velen. Ze zijn zo prachtig, we hebben foto’s en filmpjes gemaakt en daarvan onderstaand filmpje gemaakt.

De dagpauwoog overwintert in houtstapels of schuurtjes, ze leven in een paar generaties per jaar. Het mannetje houdt in het voorjaar een territorium bezet, de generatie die daaruit voorkomt leeft maar enkele maanden. In de zomer beginnen ze voor weer een nieuwe generatie te zorgen. Dan gaan ze eitjes leggen in groepjes aan de onderkant van het brandnetelblad, dat zijn er tien- tot honderdtallen. Na een week komen de rupsen uit en maken spinsels en eten, eten, eten. Hierna gaan ze verpoppen en we gaan ons best doen om te zien of we ergens poppen kunnen spotten.

Dagpauwoog
Dagpauwoog

Hun naam is wel logisch, de ‘ogen’ lijken op de ogen op een pauwenveer en ze vliegen overdag. Ze kunnen daarmee vijanden afschrikken, met gesloten vleugels valt hij haast niet op. Die hebben een donkere onderkant namelijk. Wil je meer weten over de dagpauwoog, kijk dan op de website van de Vlinderstichting.

Juffers

Libellen en juffers zijn er momenteel heel veel. De grote libellen gaan haast niet zitten, laat staan dat je een foto kunt maken. Ze draaien hun rondjes op open plekken in het Bos en boven de plassen. Ze foerageren daar, ze eten vliegjes en muggen. Jaren geleden hadden we geluk en zat de blauwe glazenmaker te poseren, dat was boffen. Het is trouwens ook een wijd verbreid misverstand dat ze bijten of steken. Je hoeft er echt niet bang van te zijn, want dat doen ze niet. Ze zijn heel bijzonder met hun bijzondere koppie, hun lange lijf en grote ogen. Wist je dat die ogen uit tien- tot vijftigduizend mini-ogen bestaan? De levensduur varieert: juffers enkele weken, libellen enkele maanden. Ze eten in die tijd duizenden muggen.

Alvast laten weten

Dit jaar mogen we weer meedoen met de Rabo Clubsupportactie en de stemronde voor de Rabobank Clubsupportactie komt er weer aan, We willen je dat alvast laten weten omdat je misschien nog lid wilt worden van de Rabobank voor die tijd. Alleen leden mogen namelijk 3 stemmen uitbrengen op clubs van hun keuze in hun eigen regio. Dus mocht je een rekening hebben bij de Rabobank, maar nog geen lid zijn, regel dat dan nu. Het kost je niks en als wij dan een van je 3 stemmen mogen hebben, maak je ons heel blij! Volgende week lees je hier meer over ons doel.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

4 antwoorden op “Rupsen en juffers”

  1. Die foto v d blauwe waterjuffer! Fantastisch mooi .
    Dank hiervoor en alle andere foto’s en verhalen v het paradijsje daar👍.

    Hartelijke groet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *