Iedereen met fruitbomen of – struiken in zijn tuin weet het: wie gaat het fruit opeten. Altijd weer een strijd met de dieren, rupsen, wespen, vogels, noem maar op. Ook in het Bos, waar we niet aan bestrijdingsmiddelen doen, hebben we er last van. Hoewel last een groot woord is, want ach…. we komen heus niets tekort hoor.
Rode bessen
Rode bes, trosbes of aalbes, het gaat allemaal over dezelfde rode bessen (Ribes rubrum). Ze zijn rijk aan vezelstoffen en vitamine C, dus heel gezond en smaken een beetje zurig, ook wel rins genoemd. Je eet ze daarom meestal met wat suiker, mmmm heerlijk! Je kunt er ook jam van maken en vroeger werden ze ook gebruikt om wijn of een soort bier van te maken. Jan en Jenny gebruiken ze nog steeds om er wijn van te maken in combinatie met ander fruit.
De naam aalbes heeft een paar verklaringen, volgens de etymologiebank (over de oorsprong en geschiedenis van woorden). Er wordt vermoed dat aal afgeleid is van alu, wat bier betekent, wat weer naar de Engelse term ale van gehopt bier verwijst. Maar de naam aalbes wordt ook gebruikt voor de zwarte bes (Ribes nigrum). Het woord aal oftewel mestgier, kan verwijzen naar de onaangename geur van de bessen van de zwarte bes. Als je weleens geroken hebt aan zwarte bessen, zul je dat ongetwijfeld begrijpen .
Kersen
Jazeker, we hebben ook een kersenboom in het Bos. Hij staat bij de Theresiakapel en als je naar beneden kijkt, dan zie je de kersen. Foute boel dus, die worden opgegeten door de vogels. Vroeger hebben Jan en Jenny deze kersen wel geplukt, maar de boom werd hoger en het kostte zoveel moeite om een leuk maaltje kersen te plukken, dat ze die nu maar gewoon aan de vogels overlaten. En die maken er gretig gebruik van.