Rondom de moestuin

Vroeger hadden de meeste mensen wel een moestuin. De achtertuinen van nieuwbouwhuizen uit de jaren 60 waren daarom altijd best diep. Tegenwoordig kun je een moestuintje huren, als je tenminste niet op een wachtlijst komt. Want moestuinieren is helemaal in!

De moestuin van Jan

De moestuin in het Bos wordt op traditionele manier aangelegd en bewerkt. Zonder gifstoffen, met compost van de eigen composthoop en met geriefhout als bonenstaken of rijshout voor de erwten. Over de composthopen in het Bos hebben we al eens eerder geschreven en over het geriefhout ook trouwens. Jan verzorgt de moestuin en zette dit jaar weer gaas om vraatzuchtige hazen te weren van de boerenkool. Ook zette hij een bord met bier neer voor de slakken, die net zo verzot zijn op die boerenkool. Gelukkig had hij plantjes genoeg gezet zodat er nog voldoende overbleven. Die ene courgetteplant deed het fantastisch en groeide… als kool en de aardbeien bloeien half september weer een keer. Daar zal niet veel van terecht komen, maar apart is het wel.

Vijgenboom

Een aantal jaar geleden zette Jan een vijgenboompje (Ficus carica) naast de moestuin. Ook die is goed gegroeid en draagt volop vijgen. Dit jaar moesten we echter snel zijn als we ze wilde eten, want wanneer vijgen rijp zijn, komt er soms een barstje in de schil. De insecten vraten daar in een mum van tijd een groter gat in en holden de vruchten zo uit. Die zoetigheid is erg aantrekkelijk natuurlijk, maar wij vinden ze zelf ook lekker, dus een beetje jammer was het wel. Over de bestuiving van de vijg schreven we al eerder, dat gaat op een bijzondere manier. De moeite waard om nog eens terug te lezen.

Moestuin op Noord

Gerrit heeft een stukje op Noord waar dit jaar ook al aardappels geoogst waren en waar andere jaren onder andere pompoenen stonden. Dit jaar heeft hij pepers geplant. Pepers zijn nauw verwant aan de paprika en zijn er in allerlei kleuren en maten, maar ook in verschillende vormen. Over het algemeen hebben alle pepers een pittige smaak, maar ook dat verschilt per soort. Hazen zijn daar niet dol op, dus dat was mooi meegenomen. Ze zijn met zorg gezet en opgekweekt dus hij was blij dat de planten goed aansloegen en er pepers aankwamen, want we hadden er een plannetje voor.

Ze zijn niet zichtbaar vanaf de weg, we hadden er nog niks over gepost en toch zijn een paar weken geleden de grootste pepers allemaal gestolen! Tot onze verbijstering is het blijkbaar zelfs in Altena ‘normaal’ om stiekem te gaan shoppen bij andermans oogst. Ook bij ‘collega’telers is dat onlangs gebeurd, zoals bij de Hof van Heden in Almkerk waar de oogst met manden en al plus de weegschaal uit het stalletje verdwenen. Of bij de Hartenbrigade in Giessen waar iemand met een vuilniszak liep te oogsten en een ander de fietstassen vol laadde zonder te betalen. We hebben er geen woorden voor!

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of Twitter en blijf helemaal op de hoogte!

12 antwoorden op “Rondom de moestuin”

  1. Het is weer geweldig, wat we te zien krijgen!! Gelukkig heeft Agnes veel tijd om dit alles te fotograferen/ filmen.
    Hartstikke bedankt hoor

  2. Te triest voor woorden…blijf van de spullen van een ander af, dat leerden wij al van jongs af aan!!
    Hoop dat de nú “ eigenaren” zich heel akelig voelen 👍🦋

  3. Prachtige verhalen weer Agnes over zaaien en oogsten . Altijd weer spannend wat wordt er geoogst en hoe is de kwali- en kwantiteit. Jammer dat sommigen het verschil tussen mijn en dijn niet meer zo ervaren ! Succes met je wekelijkse info : genieten !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *