Robuuste bomen

Als bezoeker, virtueel of in het echie, weet je dat in het Bos veel robuuste bomen staan. Grappig is dat er ook een populierensoort staat die zo heet: Populus canadensis Robusta. Maar we hebben ook andere populierensoorten staan. Zo staat er de Populus canadensis ‘Marilandica, de Populus nigra (zwarte populier) en de Populus nigra ‘Italica’ (Italiaanse populier) op de Hillse kade. Je ziet aan de officiële namen dat de ene soort canadensis en de andere nigra als familienaam heeft. En die nigra is weer samen met Populus deltoides (Amerikaanse populier) gekruist waaruit de canadese populier ontstond.

Er zijn dus ontzettend veel soorten en voor een leek lijken ze misschien allemaal op elkaar, maar er zijn een paar duidelijke verschillen! Want heb jij de afgelopen maand ook overal van die rode sliertjes/staartjes zien liggen? Dat zijn de katjes van de de Robusta populier, herken je ze?

De Marilandica-populier heeft deze katjes niet, die heeft iets totaal anders en wel die pluizen in de zomer. Wat apart hè dat eenzelfde boomsoort zo’n totaal verschillende bloei heeft.

We zijn blij met onze bomen, die boomkronen geven een bijzondere sfeer aan ons Bos en daarin huizen vele soorten gevederde bewoners, maar daarover komt er volgende week een verhaal. We hopen dat je weer met genoegen meeleest op veilige afstand en wensen je gezondheid toe en sterkte in deze pittige tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *