Realisering Bloesembos

We hebben je al eerder verteld over de realisatie van ons Bloesembos, dat gaat nu vorm krijgen. We hadden al de opbrengst van de Rabobank Clubsupport van 2022 en van de collecte van de gezamenlijke kerken in Almkerk, maar nu nemen er nog andere groepen deel. Dat zorgde voor een stevige financiële injectie, waardoor er op 28 februari een (uitgestelde) boomfeestdag gehouden gaat worden.

Alles rond het klimaat

Wist je dat de boomplantdag een landelijk evenement is en dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een klimaatweek heeft ingesteld? En dat het ministerie mensen oproept om klimaatburgemeester te worden? En dat er daarvan intussen al zo’n 240 van zijn in Nederland? Wist je dat je als organisatie en/of bedrijf ook klimaatsupporter kunt worden? Daarvan heeft Altena er helaas nog geen een, maar een klimaatburgemeester hebben we wel! Wijnand Veth heeft zich aangemeld bij EZK en is het sinds 2 jaar omdat hij zich inzet voor de ontwikkeling van voedselbossen in Altena. Hij stelt zichzelf in dit filmpje voor.  Hij kwam bij ons de aftrap geven voor de aanleg van ons Bloesembos en hees de vlag van de klimaatweek op Noord. Een vlag die, helemaal in klimaatvriendelijke stijl, gemaakt is van gerecyclede petflessen.

Wat wordt er geplant

De groepen die nu zorgen dat het plan, waar we al ruim 2 jaar mee bezig zijn, zijn beslag gaat krijgen zijn Rotary Altena en onze vrienden van Altenatuur. Zij hebben samen met ons de soorten uitgekozen en daarbij is gelet op inheemse soorten en natuurlijk de bloesems. Het belang van biodiversiteit stond hierbij voorop, er worden dan ook termen als klimaatbos en voedselbos bij gebruikt.

Naast 25 flinke bomen, wordt er ook zogenaamd bosplantsoen gezet, in totaal zo’n 1500 bomen en struiken.  Bosplantsoen staat ook in de bosschages op Noord en Zuid, daarin zoeken vogels en klein wild graag beschutting en/of eten. Ook daarvoor is die biodiversiteit van belang, want meer soorten beplanting zorgt voor meer diersoorten. De soorten waarvoor gekozen is, zijn onder andere: eik, hazelnoot, kastanje, berk, lijsterbes, kers, vogelkers, kardinaalsmuts, liguster en vuilboom. De 25 grote bomen omvatten diverse peer- en appelrassen, pruim, amandel, noot, diverse bessensoorten en tamme kastanje. Er is gelet op de bloeitijd, zodat het Bloesembos zo lang mogelijk bloesems kan laten zien.

Boomfeestdag

De boomfeestdag zou op 15 november 2023 plaatsvinden, maar door wateroverlast op Noord is het uitgesteld. Op 28 februari komen nu zo’n 100 kinderen van d’Uylenborch en de Halm uit Almkerk, de Sprankel uit Dussen en de Verrekijker uit Waardhuizen de kleine struiken planten. Daar wordt een feestje van gemaakt waarvoor ieder die dat wil, om 10 uur welkom is. Er wordt een kunstwerk onthuld en er wordt een wensboom, een kastanje, gezet die, zoals de naam al zegt, vol met wensen gehangen wordt. Kom je ook? Toegang via Midgraaf/Hillse kade.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of X (Twitter) en blijf helemaal op de hoogte!

8 antwoorden op “Realisering Bloesembos”

  1. Wat een mooie film weer! En ook: wat een drama met die drassigheid. Hopelijk wordt het een mooie droge Boomfeestdag!

  2. Jammer van steeds het regen.
    Wachten allemaal met smart op een mooi voorjaar.
    Mochten wij nog eens in de buurt komen wij beslist nog eens kijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *