Prachtige pruiken

Sommige planten bloeien prachtig en vormen zo prachtige pruiken. Soms is het laatste stadium juist extra mooi, zoals de zaadbollen van de kardoen. We laten je een paar mooie pruiken uit het Bos zien.

Kardoen

We noemden de kardoen (Cynara cardunculus) al hierboven, misschien ken je hem nog van een artikel van vorig jaar. Hij staat in de kruidentuin en torent boven alles uit, een statige plant waar je niet omheen kunt kijken. Zijn bloemen lijken op de distel en de artisjok en in het Middellandse zeegbied worden de bladstelen gegeten. Op de website van moestuinwijf kun je er meer over lezen. Wij laten je deze keer zijn mooie pruik vol zaadpluizen zien, echt net of er iemand met blond haar achter de heg staat.

Venkel

We blijven nog even in de kruidentuin, want daar staat ook de venkel (Foeniculum vulgare). Ook daarover schreven we eerder en ook dat is een plant waarvan de aanwezigheid niet over het hoofd gezien kan worden. Hij dijt behoorlijk uit tijdens zijn groeiseizoen en wanneer je erlangs loopt, verspreidt hij zijn kenmerkende geur. We hebben ook dit jaar weer gespeurd naar de rups van de koninginnenpage, de venkel is namelijk de waardplant daarvan. Helaas hebben we die niet vast kunnen leggen, maar wel de frêle bloemschermen waar veel insecten op af komen voor de nectar.

Udo

Huh Udo? We horen het kraken in je hersens…. Deze plant staat in het Bos, want hij houdt van schaduw. Maar eigenlijk zou hij qua eigenschappen in de kruidentuin passen. want een van zijn namen is kruidenaralia. We hebben het over de Aralia cordata en ja die naam zegt al voldoende. Kordaat van groei, hij sterft in het late najaar helemaal af en komt vanaf mei weer op en groeit tot wel 2 meter hoog en breed. Hij komt van oorsprong uit Japan en de jonge scheuten worden als delicatesse gegeten. We maakten er een paar jaar geleden al een filmpje van voor op onze socials, dat kun je hier bekijken. Voor nu hebben we foto’s gemaakt van deze bijzondere plant.

Wist je dat je op de foto’s kunt klikken om ze groter te bekijken?

En wist je dat we om de dag iets op onze social media zetten van wat we tegenkomen in het Bos? De updates kun je vinden onder het tabblad Foto’s of volg ons op FacebookInstagram of Twitter en blijf helemaal op de hoogte!

2 antwoorden op “Prachtige pruiken”

  1. Hallo,
    In het Groene Hart hebben wij 5 koninginnepage rupsen geteld in de venkel! Benieuwd wanneer de vlinder is ontpopt.
    Wij zouden graag wat zaadjes van de Udo willen hebben.
    Mogen we die bij jullie oogsten?
    Groetjes Elly Kamerman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *