Pompoenen op Noord

Onlangs kon je al lezen hoe het de cultuurgewassen op Noord dit jaar verging. Niet alles ging van een leien dakje, maar gelukkig deden onze pompoenen het goed! Daar zijn we blij om, want een deel van de oogst is bestemd als cadeautje voor onze vrienden.

Zij zijn dus als eerste aan de beurt en daarna mag iedereen die graag onze eetbare, biologische geteelde pompoenen wil hebben, ze komen kopen.. Ze zijn van 20 t/m 27 september te koop in het Bos voor €2,= per stuk en je mag er drie voor €5,=, graag contant betalen. In onderstaand filmpje kun je zien hoe ze groeiden op Noord en wat een insectenlokkers het zijn.

Pompoensoep

Pompoenen kun je de hele winter bewaren, mits ze vorstvrij liggen. Dat wordt smullen van pompoensoep, pompoensmoothies, pompoen uit de oven en ga zo maar door. Het is een hippe groente tegenwoordig en alles ziet er door de kleur zo vrolijk uit in een somber seizoen.

We geven je graag een recept uit eigen keuken voor pompoensoep, het is gemakkelijk te maken en smaakt heerlijk. Je kunt de soep ook heel goed invriezen.

Pompoensoep
Pompoensoep

1 kilo oranje pompoen
600 gr. aardappels (afkokers)
200 ml slagroom of kookroom
2 blaadjes verse salie (of 2 theelepels gedroogde salie)
1 groene + 1 rode paprika
1,5 prei (niet zo dik)
2 bouillonblokjes (proeven!)
eventueel knoflook en rozemarijn

Schil en was de aardappels en leg ze onderin een ruime pan water. Was de pompoen, snij hem in stukken, verwijder de pitten en leg de pompoen op de aardappelen. Vul de pan met water totdat alles onder staat. Voeg de salie toe en maal er vast wat peper overheen. (eventueel wat knoflook en rozemarijn). Breng alles aan de kook en laat de soep ruim een half uur koken.

Pureer alles met de staafmixer tot een glad geheel, voeg de room toe en breng de soep eventueel op dikte met water. Snij de paprika’s in stukjes en de gewassen prei in zeer dunne ringetjes. Voeg de paprika en de prei toe en breng aan de kook tot de groenten zachter geworden zijn. Breng de soep op smaak met bouillon en peper en zout.

Proef de soep nog een keer en voeg eventueel nog peper en zout toe. Eet smakelijk!

Klik hier om dit recept te downloaden.

Pompoen op een vroege herfstochtend
Pompoen op een vroege herfstochtend
Vrienden

Elk jaar doen we ons best iets te bedenken om onze vrienden te bedanken voor hun financiële ondersteuning. Heb jij daar ook al eens over nagedacht misschien? Al vanaf €10,= per jaar ben je vriend van het Bos en je helpt ons er enorm mee. Mocht je je nu nog aanmelden, dan heb je het vriendenmailtje gemist, maar mag je toch pompoenen op komen halen op onze vriendendag op zaterdag 19 september tussen 10 en 14 uur.

Dit geldt vanzelfsprekend ook voor vrienden of donateurs die onverhoopt de vriendenmail gemist hebben. Allereerst excuses daarvoor! Onze vraag aan diegenen die geen mail ontvangen hebben is: stuur ons alsjeblieft een mail met je naam en adresgegevens, zodat het de volgende keer niet weer mis kan gaan.

Pompoenen op Noord
Pompoenen op Noord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *